15/06/2024

Çfarë është vitligo?

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Vitiligo konsiderohet një çrregullim i fituar i pigmentimit të lëkurës, për shkak të të cilit shfaqen njolla hipokromike ose akromike në lëkurë të cilat mund të ndryshojnë në madhësi.

Është vlerësuar se vitiligo prek midis 0.5 dhe 2% të popullsisë së botës dhe prek njësoj burrat dhe gratë. Më shumë prek moshat mbi 20 vjeç por në gjysmën e rasteve shfaqet tashmë në fëmijëri.

Deri më sot, shkaqet e vitiligos nuk janë ende plotësisht të qarta.

Më poshtë disa informacione rreth këtij çrregullimi.

Shkaqet e mundshme

Deri më sot, shkaqet e vitiligos nuk janë përcaktuar ende plotësisht. Ajo që duket të jetë e qartë, megjithatë, është se sëmundja mund të ketë, ndër faktorët e rrezikut, përgjigjet autoimune të trupit dhe njohjen me çrregullimin.

Faktorë të tjerë rreziku duket se përfshijnë çrregullimet metabolike, por edhe stresin psikofizik, dëmtimet e shkaktuara nga djegia nga dielli dhe traumat e lëkurës, si ato të shkaktuara nga plagët ose prerjet.

Simptomat e vitiligos

Simptomat e vitiligos janë mjaft të lehta për t’u njohur pasi njolla të hipopigmentuara janë mjaft tipike. Njollat ​​shfaqen me skaje të lëmuara ose të dhëmbëzuara, ku zona qendrore është më e bardhë. Shpesh zona e lëkurës rreth vitiligos mund të hiperpigmentohet në krahasim me pjesën tjetër të lëkurës.

Dy llojet e njohura të vitiligos

Njihen dy lloje të vitiligos: jo segmentale/bilaterale dhe segmentale/lokalizuar. Vitiligo e tipit të parë është më e shpeshta dhe karakterizohet nga njolla simetrike në të dy anët e trupit. Vitiligo segmentale/lokalizuar, nga ana tjetër, shfaqet vetëm në një pjesë të trupit dhe prek kryesisht fëmijët pediatrikë.

Simptoma të tjera të vitiligos

Kur shfaqet vitiligo, ajo mund të shfaqet edhe me simptoma të tjera. Këto përfshijnë zbardhjen e parakohshme të mjekrës dhe flokëve, qerpikëve dhe vetullave.

Vitiligo gjithashtu mund të shkaktojë njollë të mukozës së gojës ose ndryshime në ngjyrën e retinës.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...