13/06/2024

Erdoğan zbulon programin ekonomik, Turqia synon rritje të fortë ekonomike

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Sipas programit ekonomik afatmesëm të qeverisë, qeveria turke synon një rritje mesatare prej 4,5 për qind të produktit të brendshëm bruto në periudhën 2024-2026.

Gjatë zbulimit të programit në Kompleksin Presidencial në Ankara të mërkurën, nënpresidenti Cevdet Yilmaz tha se ekonomia turke parashikohet të rritet me 4 përqind vitin e ardhshëm, 4,5 përqind në 2025 dhe 5 përqind në 2026.

Ndërkaq, presidenti Recep Tayyip Erdoğan tha se “Turqia, për herë të parë, parashikon t’u bashkohet vendeve me të ardhura të larta me një madhësi ekonomike që tejkalon 1,3 trilion dollarë deri në fund të programit (fundi i 2026), duke arritur në 14.855 dollarë të ardhura për frymë”.

Në vitin 2022, ekonomia e Turqisë u rrit 5,5 për qind nga viti në vit, sipas të dhënave të rishikuara të Institutit Statistikor Turk (TurkStat).

Erdoğan u zotua gjithashtu të eliminojë faktorët strukturorë që nxisin inflacionin nëpërmjet zbatimit të politikave monetare, fiskale dhe të të ardhurave me të gjitha mjetet e tyre.

Norma e inflacionit të Turqisë në fund të vitit pritet të arrijë në 65 përqind këtë vit, 33 përqind vitin e ardhshëm, 15,2 përqind në 2025 dhe 8,5 përqind në 2026, tha Yilmaz.

Sipas të dhënave të fundit nga autoriteti statistikor i vendit TurkStat, inflacioni vjetor i Turqisë  arriti në 58,94 për qind në gusht.

Presidenti Erdoğan u zotua gjithashtu për uljen e normës së papunësisë, duke krijuar 909.000 vende pune në vit, sipas programit ekonomik.

Programi parashikon uljen e papunësisë në 9,3% në vitin 2026.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...