21/06/2024

Evropa mban numrin më të lartë të refugjatëve që nga viti 2016

të fundit...

- Advertisement -spot_img

801.459 kërkesa për azil janë dorëzuar që nga fillimi i këtij viti në vendet e Bashkimit Evropian, si dhe në Norvegji dhe Zvicër. Krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, ky është numri më i lartë që nga viti 2016. Kjo duket qartë nga të dhënat e Agjencisë së Bashkimit Evropian në fushën e azilit, të cituara nga gazeta gjermane “Die Welt”.

Sipas informacioneve, Letonia ka shënuar rritjen më të madhe të azilkërkuesve – me 168 për qind krahasuar me një vit më parë. Pas saj vjen Estonia, ku refugjatët janë 119% më shumë se në vitin 2022. Kjo lidhet me rritjen e numrit të personave që kalojnë kufijtë e dy vendeve nga Bjellorusia. Gjermania është në vendin e tretë për nga numri i azilkërkuesve – me një rritje prej 74 për qind. Në Gjermani pothuajse një në tre refugjatë vijnë nga Siria – që është 27 për qind të azilkërkuesve. Pas sirianëve, më së shumti në Gjermani janë afganët dhe turqit.

Hungaria në fund të renditjes

Në Francë, nga ana tjetër, ritmi i rritjes ishte 37%, sipas Die Welt. Në Itali, numri u rrit me 63% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, citon gazeta raportin e BE-së.

Disa vende gjithashtu regjistruan një rënie në numrin e kërkesave për azil. Sipas raportit, rëniet më të mëdha ishin në Danimarkë (56%), Maltë (54%), Qipro (52%) dhe Austri (41%). Vendi me numrin më të ulët të azilkërkuesve këtë vit ishte Hungaria, ku u regjistruan vetëm 26 kërkesa për azil.

Planet e BE-së për reforma

BE planifikon të kundërshtojë migrantët që nuk kanë shanse të larta për azil me procedura të përshpejtuara në kufijtë e jashtëm të BE-së, shpjegon “Di Welt”. Megjithatë, kjo do të prekë vetëm një të katërtën e mbërritjeve. Të gjithë aplikantët e tjerë do të kalojnë procedurën e rregullt të azilit, e cila shpesh kërkon vite. /dw

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...