25/06/2024

Gati një muaj nga fillimi i vitit të ri shkollor, Jasharaj thotë se ende ka nxënës pa tekste shkollore

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Përkundër se viti ri shkollor 2023/24 ka nisur më 1 shtator ka ende nxënës që po vazhdojnë të ballafaqohen me mungesë të teksteve shkollore.

Kryetari i Sindikatës së Bashkuar të Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Rrahman Jasharaj në një deklaratë të dhënë për Telegrafin, ka thënë se ka disa lëvizje pozitive lidhur me furnizim të teksteve shkollore, por që ende ka nxënës që nuk janë pajisur me tekste.

“Kemi informacione dhe komunikojmë më kryetarët e sindikatave komunale dhe nga raportet që kemi ka një ndryshim pozitiv rreth furnizimit me tekste shkollore, por, fatkeqësisht duhet pranuar që edhe pse e kemi kaluar javën e tretë të mësimit të shtatorit ende ka shifra që flasin që një pjesë e nxënësve nuk janë furnizuar ende me tekste shkollore brenda një shkolle”, ka thënë ai.

Siç tha Jasharaj, shumë prindër edhe nuk mund të dalin për blerjen e teksteve, pasi që punojnë në sektorin privat.

“Kjo varet edhe nga përbërja e shkollave dhe nga angazhimi, ku dihet se një pjesë e madhe e familjeve në Kosovë janë në gjendje kogja të vështirë ekonomike, prindërit janë në sektorin privat dhe ata nuk mund të humbin ditë pune sepse nuk i lejojnë për të shkuar dy tri herë në librari, dhe kjo ka ndikuar që ta kemi një shtator të vështirë me mungesë të teksteve shkollore”, theksoi ai.

Jasharaj tha se problem i veçantë është po ashtu me klasat 6 deri në 9, pasi që librat e këtyre klasave janë shumë të dëmtuara.

“Problem i veçantë është edhe të klasat e 6-9, pasi që tekstet që po i përdorin nxënësit tanë në këtë vit shkollor janë nga viti i kaluar shkollor dhe janë kogja të dëmtuara, e veçmas fletoret e punës, ka problem ky vit shkollor, kjo ka ndodhur nga vendimi i gabuar i Ministrisë së Arsimit”, pohoi ai.

Kreu i SBASHK-ut, shpreson që MASHT-i ta ketë parë që ka gabuar me vendim, dhe që një veprim të tillë lidhur me furnizimet e teksteve shkollore mos ta përsërisë në vitin e ardhshëm shkollor.

“Do të ishte mirë që vitin e ardhshëm shkollor të kemi tekste të reja shkollore nga 1 deri në klasën e 9. Jemi pa mjete kohore, pa digjitalizim të shkollave, ende kemi raste të theksuara që  vijnë në klasa pa tekste, kemi bërë apel që mësimdhënësit të mos i largojnë nxënësit nga klasa”, tha ndër tjera ai.

Ndryshe, këtë vit, Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë kishte vendosur që mjetet për blerjen e teksteve shkollore t’u dërgohen prindërve.

Vendimi i MASHT-it kishte nxitur reagime të shumta, ndërkaq në shumë librari në Kosovë u krijuan radhë të gjata të qytetarëve. /Telegrafi/

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...