18/07/2024

Hapet rruga për kthimin e serbëve në institucione, Kurti pesimist

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Arritja e marrëveshjes për çështjen e targave mes Kosovës dhe Serbisë, vlerësohet se i ka hapur rrugë kthimit të serbëve në institucione, të cilët u dorëhoqën javë më parë.

Mundësitë ligjore për një gjë të tillë vlerësohet se ekzistojnë, mirëpo skeptik është kryeministri Albin Kurti. Udhëheqësi i Qeverisë thotë se nuk ka të drejtë të kërkojë kthimin e tyre në punë.

Diskutimet urgjente në Bruksel sollën një dakordim ndërmjet Kosovës dhe Serbisë për targat.

Por, aty nuk u përfshi fati i institucioneve të sigurisë dhe drejtësisë në veri të vendit, të cilat kanë mbetur thuajse bosh.

Mirëpo, kryeministri Albin Kurti thotë se nuk ka të drejtë tu kërkojë policëve, gjyqtarëve dhe prokurorëve serbë të dorëhequr që të kthehen në pozitat e tyre.

“Unë i kam bërë thirrje që mos t’i braktisin ato, mos shkoni kam thënë, por nuk ju kam thënë kthehuni, nuk kam të drejtë t’i them kthehuni. Shkuarja e tyre është akt individual politik, kthimi i tyre është çështje ligjore-kushtetuese”, ka thënë Kurti.

Numri i zyrtarëve policorë serbë të dorëhequr është afro 600. Mirëpo, Policia e Kosovës nuk ka treguar nëse ka aprovuar dorëheqjet e tyre.

Por, ish-drejtori i përgjithshëm i këtij institucioni, Rashit Qalaj, thotë se nëse dorëheqjet nuk janë pranuar, një pjesë e policëve mund të kthehen në punë.

“Ka hapësirë për disa punëtorë, po flas për policët të cilët pa grada, që të kthehen dhe të gjithë ata që nuk janë ekspozuar dhe që nuk kanë mbajtur qëndrim publik kundër vendimit të Qeverisë. Në këtë rast ka edhe disa eprorë që unë nuk i kam parë askund, por prap varet se çfarë kanë shkruar në dorëheqjet e tyre”, ka theksuar Qalaj.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...