17/07/2024

Jeni të shëndoshë dhe keni vështirësi për të humbur peshë? Shkencëtarët mendojnë se e dinë pse.

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Shumë njerëz që mbajnë disa kilogramë më tepër kanë dyshuar se është më e vështirë për ta të humbin peshë sesa miqtë e tyre të dobët.

Në fakt, kjo mund të jetë e vërtetë, pasi provat sugjerojnë se njerëzit mbipeshë kanë ndryshime në trurin e tyre, gjë që e bën më të vështirë për ta të dinë se kur janë të ngopur.

Gjetjet vijnë nga skanimet e trurit të 1,351 njerëzve, të cilët zbuluan se ata që ishin mbipeshë ose obezë kishin një hipotalamus më të madh.

Hipotalamusi është një zonë kyçe e trurit e përfshirë në rregullimin e oreksit.

The enlargement of the hypothalamus could result in overweight people having three enlarged areas of the hypothalamus involved in picking up signals from the gut to say ¿you are full, stop eating¿

Rezultatet e skanimit MRI sugjerojnë se njerëzit me mbipeshë kanë tre zona të zgjeruara të hipotalamusit të përfshira në marrjen e sinjaleve nga zorrët për të thënë ‘je ngopur, ndalo së ngrëni’.

Ky zgjerim mund të ndalojë sinjalet të kalojnë siç duhet – kështu që dieta është vërtet më e vështirë për njerëzit që tashmë janë mbipeshë.

Dr Stephanie Brown, e cila drejtoi studimin nga Universiteti i Kembrixhit, tha: “Ky hulumtim na ndihmon të kuptojmë më shumë rreth ndryshimeve në tru që ndodhin tek njerëzit që janë mbipeshë ose që jetojnë me obezitet – truri dhe biologjia jonë mund ta bëjnë të vështirë për të humbur peshë.

“Nëse ajo që shohim te minjtë është rasti te njerëzit, atëherë ngrënia e një diete me yndyrë të lartë mund të shkaktojë inflamacion të qendrës sonë të kontrollit të oreksit.

“Me kalimin e kohës, kjo do të ndryshonte aftësinë tonë për të treguar se kur kemi ngrënë mjaftueshëm dhe se si trupi ynë përpunon sheqerin në gjak, duke na bërë të shtojmë peshë.”

Sinjalet e shumta të hormoneve të dërguara nga zorrët në tru, të cilat na tregojnë se kur jemi të uritur dhe të ngopur, janë jashtëzakonisht me temperament.

Humans could be trapped in a vicious circle, where overweight people end up with a larger hypothalamus, which leads them to overeat, altering the hypothalamus even more, so they eat even more, experts say

Mungesa e gjumit, për shembull, prish sistemin, duke na bërë të ndihemi më të uritur sesa duhet.

Dhe sinjalet e hormoneve “të uritur” dhe “të ngopur” gjithashtu mund të ndërpriten nga një hipotalamus më i madh – bazuar në studimet ku minjtë që kishin ndryshime në hipotalamus hëngrën më shumë ushqim para se të kuptonin se ishin të ngopur.

Nëse kjo ndodh edhe te njerëzit, kjo mund të ndihmojë për të shpjeguar pse njerëzit me një hipotalamus më të madh në studimin e ri kishin më shumë gjasa të ishin mbipeshë.

Por studimet e minjve sugjerojnë gjithashtu se mbipesha shkakton fryrjen e hipotalamusit në radhë të parë – kjo ndodhi pas vetëm tre ditësh në një dietë me yndyrë të lartë.

Nëse është kështu edhe te njerëzit, ata mund të bllokohen në një rreth vicioz, ku njerëzit me mbipeshë përfundojnë me një hipotalamus më të madh, gjë që i çon ata të hanë tepër, duke e ndryshuar edhe më shumë hipotalamusin, kështu që ata hanë edhe më shumë.

Por studimi njerëzor nuk e tregoi këtë drejtpërdrejt, që do të thotë se nevojiten shumë më tepër kërkime.

Studiuesit duan të kuptojnë nëse ndryshimet në hipotalamusin e njerëzve mbipeshë janë për shkak të dietës së tyre që shkakton kimikate imune, të cilat më pas krijohen në barrierën që ndan trurin nga pjesa tjetër e trupit.

Kjo mund të shkaktojë një grumbullim të qelizave gliale në tru, të cilat largojnë mbeturinat, të cilat më pas mund të dëmtojnë qelizat e shëndetshme, duke e bërë hipotalamusin më pak të aftë për të marrë sinjalet “të uritur” dhe “të ngopur” nga hormonet në zorrë.

Gjithashtu mund ta bëjë atë më pak të aftë për të përpunuar insulinën – hormoni që kontrollon sheqerin në gjak – i cili gjithashtu mund të çojë në shtim shtesë në peshë.

Studimi shqyrtoi njerëzit e moshës 18 deri në 40 vjeç, duke krahasuar trurin e atyre që kishin një peshë të shëndetshme, mbipeshë, me një BMI mbi 25 dhe të trashë, me një BMI mbi 30.

Sa më i lartë të jetë BMI i dikujt, mesatarisht, aq më i madh është hipotalamusi i tyre.

Normalisht, hipotalamusi, i cili është sa një bajame, është shumë i vështirë për t’u parë duke përdorur një aparat MRI, pasi indi i trurit që përmban është shumë i ngjashëm, kështu që nuk ka shumë dritë ose hije në imazhin e skanimit të trurit.

Por studiuesit përdorën një algoritëm të teknologjisë së lartë që e bën më të qartë për të parë, duke identifikuar lloje të ndryshme qelizash.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...