18/06/2024

Në cilat raste KFOR-i do të mund të intervenojë në veri të Kosovës, flet eskperti i sigurisë

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Misioni i NATO-s në Kosovë, KFOR, i bën thirrje të gjithëve që të shmangin veprimet e njëanshme dhe të përmbahen nga dhuna. Komanda Rajonale e KFOR-it në Lindje ka rritur praninë e saj në afërsi të pikave të kalimit në Jarinje dhe Bërnjak, dhe thonë se janë të gatshëm të ndërhyjnë nëse është nevoja. Çfarëdo ndërhyrje e KFOR-it sipas ekspertëve të sigurisë nuk e përjashton Policinë e Kosovës por është partneritet dhe asistencë në ruajtje të sigurisë

Flamuri amerikan dhe stema e policisë së Kosovës në një vend. Ky ishte takimi që shtatorin e kaluar i parapriu heqjes së barrikadave në pjesën veriore të vendit. Disa ditë para se të vinte ky moment, ushtarët amerikanë ishin të parët që zbarkuan në terren. Në kuadër të KFOR-it, mision i NATO-s në Kosovë, aktualisht janë rreth 3700 ushtarë, shumica nga ta amerikanë.

Me rikthimin e tensioneve, edhe gatishmëria e tyre për çdo eventualitet është rritur, çka është konfirmuar edhe në një përgjigje nga KFOR për RTV Dukagjinin.
“Për të rritur vetëdijen tonë për situatën, Komanda Rajonale e KFOR-it në Lindje ka rritur praninë e saj në afërsi të pikave të kalimit JARINJE dhe BRNJAK, ka vendosur disa pika të kontrollit të trafikut dhe ka shtuar patrullimin në zonë së bashku me MSU-në e Karabinierëve dhe EULEX-it. Këto masa janë marrë për t’i mundësuar KFOR-it të reagojë me shpejtësi ndaj çdo sfide të sigurisë. KFOR-i u bën thirrje të gjithëve që të shmangin veprimet e njëanshme dhe të përmbahen nga dhuna. KFOR-i është i gatshëm të ndërhyjë nëse është e nevojshme për të ruajtur një mjedis të sigurt dhe lirinë e lëvizjes, sipas mandatit të tij të OKB-së”, thuhet në përgjigjen e KFOR-it për RTV Dukagjinin.

Pas Pavarësisë së Kosovës, pos asistencës për Policinë e Kosovës, të pakta kanë qenë rastet kur KFOR-i ka qenë e vetmja forcë për ruajtjen e sigurisë së përgjithshme.

Ndonëse detyrë parësore e kanë ruajtjen e integritetit dhe sovranitetit, njohësit e sigurisë thonë se KFOR-i ka mandat edhe për ndërhyrje brenda kufirit. Kjo sipas Avni Islamit ndodh në rastet kur policia dhe mekanizmat e sigurisë nuk mund ta menaxhojnë situatën.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...