18/06/2024

Nëse e hani këtë ushqim për mëngjes, mund të përmirësoni shëndetin e zemrës

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Shumë njerëz janë të vetëdijshëm se mëngjesi është një vakt shumë i rëndësishëm, i cili do t’ju sigurojë energjinë që ju nevojitet për të nisur ditën, si dhe lëndët ushqyese që i nevojiten trupit tuaj. Ndërsa ju mund të preferoni drithërat, hulumtimet kanë treguar se vezët mund të jenë një zgjedhje më e mirë.

Ata ndihmojnë në mbrojtjen e shëndetit të zemrës. Në një studim ga “eLife”, morën pjesë 4778 pjesëmarrës nga mosha 30 deri në 79 vjeç. 1,377 prej tyre nuk kishin sëmundje kardiovaskulare më parë, ndërsa 3,401 kishin, dhe të gjithë u pyetën se sa shpesh hanë vezë, si dhe ushqime të tjera si orizi, mishi dhe perimet.
Kur autorët e studimit shikuan gjakun e pjesëmarrësve, ata zbuluan se ata që hanin rregullisht vezë kishin më shumë apolipoproteinë A1 në sistemet e tyre, gjë që mund të çojë në krijimin e molekulave të lipoproteinës me densitet të lartë që ndihmojnë në parandalimin e sulmeve në zemër dhe goditjeve në tru.
Përveç kësaj, ata që përfshinin vezë në dietën e tyre të përditshme kishin më pak metabolitë të lidhur me sëmundjet e zemrës. “Së bashku, rezultatet tona ofrojnë një shpjegim të mundshëm për mënyrën sesi konsumimi i një sasie të moderuar të vezëve mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër sëmundjeve të zemrës,” tha autori i studimit Canqing Yu.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...