22/07/2024

Partia gjermane në pushtet: Njohja e shtetit palestinez nuk duhet të jetë më “tabu”

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Partia Socialdemokratike (SPD) e kancelarit Olaf Scholz tha se njohja e një shteti palestinez nuk duhet të jetë më një “tabu” në Gjermani, duke përmendur zhgënjimin ndërkombëtar në rritje me veprimet ushtarake të Izraelit në territoret e pushtuara palestineze.

“Njohja e një shteti palestinez nuk duhet të jetë tabu për ne. Për të shpëtuar nga spiralja e dhunës, për të dalë prej saj duhen dy gjëra. Së pari, duhet të vendoset menjëherë një armëpushim, i ndjekur nga lirimi i pengjeve. Duhet të lidhet me një ofertë politike që ofron siguri për të dyja palët”, tha ligjvënësi i SPD-së dhe zëdhënësi i politikës së jashtme të partisë, Nils Schmid, për revistën e përjavshme të lajmeve “Der Spiegel”.

“Kjo duhet të përfshijë normalizimin e marrëdhënieve të Izraelit me shtetet arabe, por edhe njohjen e një shteti të Palestinës. Kufijtë përfundimtarë duhet të qartësohen gjatë negociatave, por në fillim, të gjitha palët duhet të pranojnë se cili është qëllimi i negociatave: një shtet palestinez që nuk mund të kërcënojë Izraelin”, shtoi Schmid.

Gjermania dhe BE-ja kanë mbështetur prej kohësh një zgjidhje me dy shtete në Lindjen e Mesme, por vetëm si pjesë e një zgjidhjeje të negociuar. Me bisedimet e bllokuara prej kohësh dhe intensifikimin e sulmit ushtarak të Izraelit në Gaza, disa vende evropiane po avokojnë hapur për njohjen e një shteti palestinez sa më shpejt.

Në një zhvillim të ngjashëm, Schmid shprehu dyshime brenda partisë së tij për proporcionalitetin e veprimeve ushtarake vdekjeprurëse të Izraelit në Gaza.

“Dyshimet për proporcionalitetin e dislokimit po rriten në SPD. Dhe personalisht kam dyshime të forta për këtë”, tha ligjvënësi i SPD-së.

Schmid paralajmëroi gjithashtu se sulmi i planifikuar ushtarak izraelit në Rafah mund të rezultojë në vrasje disproporcionale, duke pasur parasysh se mbi një milion civilë burra, gra dhe fëmijë kanë kërkuar strehim në këtë qytet jugor të Rripit të Gazës.

Ka pasur kritika ndërkombëtare në rritje për sulmet e Izraelit në Gaza, pasi rreth 30.000 palestinezë, kryesisht gra dhe fëmijë, janë vrarë deri më tani në ofensivën ushtarake pesëmujore, kurse 70.000 janë plagosur.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...