15/06/2024

Përfitimet shëndetsore të fiqve

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Ja kush janë disa nga përfitimet shëndetësore të fiqve.

I pasur me Antioksidantë

Fiqtë përmbajnë disa antioksidantë, kryesisht acide fenolike dhe flavonoide. Acidet fenolike, të cilat absorbohen nga sistemi tretës në qarkullimin e gjakut, kanë efekte të fuqishme anti-inflamatore në trup. Ato kompensojnë dëmet e shkaktuara nga komponimet e quajtura radikale të lira.

Mbështet shëndetin e tretjes

Fibra në fiq mbështet rregullsinë e zorrëve. Fiku gjithashtu ka prebiotikë, të cilët ndihmojnë në ushqyerjen e baktereve të dobishme probiotike në zorrë të lidhura me anti-inflamacionin. Konsumimi i fikut mund të jetë gjithashtu i dobishëm për njerëzit me sindromën e zorrës së irrituar (IBS) që kanë IBS me kapsllëk mbizotërues, i njohur gjithashtu si IBS-C.

Ndikon në shëndetin menstrual

Një studim i kohëve të fundit shqyrtoi efektet e të ngrënit të fiqve të thatë në simptomat e dismenorresë primare, ose dhimbjet e menstruacioneve.

Mund të përmirësojë gjendjet inflamatore

Një përmbledhje kërkimore e vitit 2022 arriti në përfundimin se përbërësit anti-inflamator si në fiq ashtu edhe në ullinj, të konsumuara veçmas ose së bashku, mund të ulin ose pengojnë efektet e komponimeve që shkaktojnë inflamacion, të quajtura citokina.\Top Channel\

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...