17/06/2024

ShBA kundërshton vendimin e Qeverisë për ndalimin e mallrave serbe, rikujton deklaratën e Blinken ndaj Kurtit

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Ndalimi i importit të produkteve serbe në Kosovë do të hyjë në fuqi për dy muaj më 14 gusht, ndërsa zëdhënësi i Ambasadës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Prishtinë ka deklaruar se pasi që Kosova dhe Serbia përpiqen për integrim evropian, duhet të ndërmarrin veprime “që promovojnë më tej qarkullimin e lirë të mallrave përtej kufijve të saj, jo veprime që e pengojnë atë”.

“Siç thamë edhe më herët, ne mbështesim iniciativat që mundësojnë qarkullimin e lirë të mallrave, shërbimeve dhe njerëzve, duke forcuar sundimin e ligjit në të gjithë rajonin. Pasi që Kosova dhe Serbia përpiqen për integrim evropian, të dyja vendet duhet të ndërmarrin veprime që promovojnë më tej qarkullimin e lirë të mallrave përmes kufirit të tyre dhe jo veprimet që e pengojnë atë”, thuhet në përgjigjen e zëdhënësit të ambasadës amerikane për portalin “Kosovo-Online”.

Ambasada rikujton edhe deklaratën e Sekretarit Amerikan të Shtetit, Anthony Blinken pas bisedës telefonike me kryeministrin e Kosovës, Albin Kurti, më 26 qershor dhe i bën thirrje Kosovës dhe Serbisë që të shmangin veprimet që mund të interpretohen si përshkallëzuese dhe të kthehen menjëherë në dialogun e udhëhequr nga Bashkimi Evropian.

“Siç kemi thënë prej disa kohësh dhe siç ka thënë sekretari Blinken pas bisedës me kryeministrin Kurti më 26 qershor, i bëjmë thirrje Kosovës dhe Serbisë që të de-përshkallëzojnë tensionet, të shmangin veprimet që mund të interpretohen si përshkallëzuese dhe menjëherë t’i kthehen dialogut të udhëhequr nga BE-ja. Presim që Kosova dhe Serbia t’i zbatojnë plotësisht të gjitha obligimet e tyre nga Marrëveshja e Ohrit”, thuhet në përgjigjen e e tyre rreth pyetjes se cili është qëndrimi i SHBA-së, nëse ndalimi i Produktet serbe do të ndikojnë negativisht në vazhdimin e dialogut të pritshëm politik ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës.

Vendimi i Qeverisë së Kosovës për ndalimin e importit të mallrave serbe ka filluar të zbatohet më 14 qershor, ndonëse zyrtarisht nuk ishte shpallur paraprakisht dhe përfaqësuesit e qeverisë kanë sqaruar në ditët në vijim se ai është futur për “arsye sigurie”. Vendimi fillestar i referohej ndalimit të hyrjes së kamionëve me targa të Serbisë në Kosovë, por më vonë u ndryshua në mënyrë që ndalimi të vlejë vetëm për hyrjen në Kosovë të kamionëve që transportojnë mallra me origjinë nga Serbia.

Masa u vendos në të njëjtën ditë kur policia serbe arrestoi tre policë të Kosovës në territorin e Serbisë qendrore. Ndërkohë, më 26 qershor, pasi Gjykata konfirmoi aktakuzën, policët e Kosovës u liruan nga paraburgimi në Serbi dhe po atë ditë u kthyen në Kosovë.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...