13/06/2024

“S’ka rikthim të COVID-it”, Vishaj: Situata epidemiologjike është e qetë

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Situata epidemiologjike me COVID-19 mbetet e qetë, pavarësisht se u krijua një shqetësim ditëve të fundit për një rikthim të mundshëm të virusit që më 2020 mbylli të gjithë botën.

Drejtori i Klinikës Infektive, Arben Vishaj deklaroi për KosovaPress se nuk ka asnjë arsye për panik.

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës (IKSHPK) njoftoi se në dy javët e fundit (30.08.2023 – 12.09.2023) në Kosovë janë raportuar 67 raste pozitive dhe 1 rast i vdekjes me COVID-19. Sipas grupmoshave, rezulton se numri më i madh i rasteve i takojnë grupmoshave 50-59 vjeç (me 16 raste) dhe 60-69 vjeç (me 15 raste) me moshë mesatare 52 vjeç.

Mirëpo, Vishaj u shpreh se numri i te infektuarve është në suazat e normales ndërsa për personin që ka humbur jetën u shpreh se COVID-i nuk ka qenë shkaktari kryesor i vdekjes.

“Kemi numër të rëndomtë të infektuarve, kemi një pacient i cili është infektuar me COVID-19 dhe ai ka një sëmundje tjetër kronike dhe ka rënë në kontakt me virusin e COVID-19, pra është një situatë e qetë epidemiologjike dhe asgjë diçka risi në këtë drejtim nuk ka… Ne kemi pasur një pacient i cili ka përfunduar me fatalitet por paraprakisht ka pasur sëmundje malinje, stadi terminal i sëmundjes, dhe nuk mund të themi që shkaktari drejtpërdrejt ka qenë infeksioni me COVID-19. Por shakatari kryesor i përfundimit me vdekje i pacientit ka qenë sëmundja, pikërisht sëmundja stadi terminal i sëmundjes malinje dhe njëkohësisht ka rënë në kontakt me virusin corona” tha Vishaj.

Drejtori i Infektivës tha se njerëzit duhet të kuptojnë se COVID do të qëndrojë gjatë por 67 rastet e raportuar nuk është numër i lartë.

“Tash popullata duhet të dijë se do të jetë masë me siguri për një kohë shumë të gjatë, askush nuk mund të thotë se sa do të qëndrojë masë me siguri për një kohë shumë të gjatë bëhet fjalë për shumë vitet e ardhshme por ajo që është duke u vërejtur sepse tashmë nuk kemi forma sie kemi pasur më përpara dhe një testim prej 67 personave të prekur pozitiv që janë grumbulluar për një javë nuk do të thotë që është një numër shumë i madh i të infektuarve.

Në shkallë të një popullate që gjatë periudhës së ardhjes së mërgimtareve mbase ka qenë një popullatë 2 milionëshe kemi pasur dy tre raste dhe nuk bëhet fjalë asnjëherë për ndonjë rikthim të COVID-it ose ndonjë situatë paniku” tha Vishaj.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...