22/07/2024

Uji i Badovcit brenda pak ditësh mund të jetë i përdorshëm për pije

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Drejtues të Institutit Kombëtar të Shëndetësisë Publike të Kosovës, por edhe ata të komunës së Prishtinës, paralajmëruan se, sipas informacioneve që kanë nga kompania Rajonale e Ujësjellësit “Prishtina”, cilësia e ujit është përmirësuar dukshëm dhe se brenda pak ditësh, uji nga Badovci, mund të jetë i përdorshëm për pije.

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës, ka njoftuar së analizat e fundit laboratorike, tregojnë për rënie të vlerave referente të manganit në ujin e Liqenit të Badovcit dhe në rrjetin shpërndarës. Burbuqe Nushi, nga ky institut i tha Radio Kosovës së bazuar në vlerat e rënies së ditëve të fundit se shpejti pritet të normalizohet kjo gjendje.

“Përkundër faktit se vlerat edhe në Liqenin e Badovcit janë dukshëm më të ulëta, mirëpo ende nuk e kanë arritur standardin e paraparë. Përmirësimi i gjendjes varet nga shumë faktor si kushtet klimatike dhe temperatura. Nëse bazohemi në trendin e rënies së vlerave besojë se shumë shpejtë do të bëhet kthimin në situatë normale“, tha ajo.

Nushi, tha së uji me vlerat aktuale mund të përdoret për çdo veprimtari tjetër përveç që rekomandohet që të mos përdoret për pije e posaçërisht për fëmijët e moshës nga 0 deri në 5 vjeç.

“Uji me vlerat aktuale të manganit mund të përdoret për të gjitha veprimtarit tjetër, përveç që rekomandohet të behët kujdes për pije. Përgatitje të ushqimit, pastrim të ambientit, higjiene personale të gjitha të tjerat. Aktualisht rekomandohet të mos përdoret për pijë posaçërisht të mos përdoret nga fëmijët prej moshës 0 deri në 5 vjeç”, theksoi ajo.

Ndërkohë, kryetari i komunës së Prishtinës, Përparim Rama ka njoftuar së ka pasur një bisedë telefonike me Kryeshefin Ekzekutiv të Kompanisë Rajonale të Ujësjellësit “Prishtina”, Arsim Fetahun, i cili e ka informuar se cilësia e ujit është përmirësuar dukshëm dhe brenda pak ditësh do të mund të përdoret për pije.

Ai tha se, Fetahu e ka siguruar së shumë shpejt qytetarët që furnizohen nga Liqeni i Badovcit mund ta konsumojmë ujin sepse tashmë nivelet e manganit në të janë ulur dhe vetëm duhet zbatuar disa procedura të nevojshme që më pas ta përdorin ujin lirshëm për pije.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...