13/04/2024

Vogel: Vështirë të mendohet për ndonjë marrëveshje mes Kosovës dhe Serbisë deri para vitit 2025

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Toby Vogel, ekspert në Këshillin e Politikave të Demokratizimit, vlerësoi se ekziston një probabilitet minimal për përparim të dukshëm në procesin e dialogut ndërmjet Kosovës dhe Serbisë dhe se ai nuk pret normalizimi i marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë deri në mesin e vitit 2025.

Vogel shtoi se dialogu mes Kosovës dhe Serbisë ka 10 vjet që po vazhdon, prandaj është e qartë se diçka nuk është në rregull.

“Tani, nëse bëhet fjalë për vendosjen e një dialogu, formatin, apo nëse këto janë thjesht pyetje që mund të mos jenë të duhura për një zgjidhje të negociuar, do të ishte shumë e vështirë të thuhet. Është e vështirë për mua të imagjinoj ndonjë zgjidhje, ndonjë marrëveshje, diku deri në mesin e vitit 2025. Por kjo është gjithashtu duke supozuar se Vuçiq në të vërtetë dëshiron një marrëveshje. Unë mendoj se ai do të pajtohej me një marrëveshje nëse merr veriun e Kosovës në këmbim, dhe nuk mendoj se kjo ide ka vdekur, thjesht është varrosur në vitin 2019. Por as nuk ka vdekur, mund të ringjallet në çdo kohë. Ose nëse e lejon atë të avancojë në Bashkimin Evropian, por duke supozuar se ai vërtet dëshiron të anëtarësohet në BE. Nuk jam i sigurt se Aleksandar Vuçiç dëshiron që Serbia të bashkohet me Bashkimin Evropian. Unë nuk e shoh se çfarë do të fitojë ai në këtë pikë,” tha Vogel në një intervistë për Pobjeda nga Podgorica.

Eksperti i marrëdhënieve ndërkombëtare iu referua edhe incidentit në manastirin e Banjskës.

“Shikoni se çfarë ndodhi në Banjskë. Unë nuk mund ta kuptoj se çdo vëzhgues i arsyeshëm, i cili pa se çfarë ndodhi atje, mund të mendojë se këto ishin grupe të lira, për të cilat Vuçiq nuk e dinte se çfarë po bënin. Tani dëgjojmë – ne do të presim derisa hetimi të tregojë rezultatet pas zgjedhjeve presidenciale. Po, por ju tashmë i keni rezultatet. Pse janë zgjedhjet presidenciale në Serbi një temë në këtë kontekst? Ne nuk duhet të merremi me ndihmën e Vuçiqit për të fituar zgjedhjet”, tha Vogel.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...