25/06/2024

Antibiotiku natyral! Shkencëtaret gjejnë përzierjen ‘magjike’ që lufton bakteret rezistente

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Shkencëtarët po përdorin një recetë nga mjekësia tradicionale me synimin për ta përdorur atë në kujdesin modern të plagëve.

Sipas hulumtimit të një ekipi në Universitetin e Warwick, kombinimi i mjaltit me uthull mund të jetë një zgjidhje për problemin e baktereve rezistente në plagë.

Trajtimi i infeksioneve bakteriale është një sfidë, veçanërisht kur ato jetojnë në biofilma, një biomasë e akumuluar bakteresh që mund të ngjitet fort në sipërfaqe. Biofilmi mbron bakteret dhe e bën të vështirë zhdukjen e tyre, kështu që trajtimet aktuale nuk janë gjithmonë efektive.

Studimet e mëparshme kanë treguar se disa barishte janë efektive në trajtimin e infeksioneve. Mjalti Manuka ka treguar veti të konsiderueshme antimikrobike dhe shëruese, ndërsa uthulla ka një efekt antiseptik. Sot, mjekët përdorin mjaltin manuka për të trajtuar infeksionet rezistente ndaj antibiotikëve, por përdorin vetëm acid acetik, përbërësin aktiv të uthullës dhe nuk i përziejnë.

Ekipi hulumtues kreu studimin e parë për të hetuar efektet e aplikimit të përzierjes mjaltë-uthull në biofilma në laborator.

“Në hulumtimin tonë të recetave para-moderne, ne vumë re një model të kombinimit të mjaltit dhe uthullës për plagët dhe ënjtjet, gjë që na frymëzoi të fokusonim analizën tonë në këtë kombinim,” thanë ata.

“Ne kombinuam një dozë të ulët mjalti, e cila nuk ishte e mjaftueshme për të vrarë bakteret më vete, dhe një dozë të ulët të acidit acetik, i cili gjithashtu nuk ishte në gjendje të vriste bakteret më vete. Dozat ishin më të ulëta se ato që përdorin infermierët sot për t’u kujdesur për plagët e pacientëve. Por kur i kombinuam, pamë që një numër i madh bakteresh vdesin, gjë që ishte vërtet emocionuese. Ne me të vërtetë duhet të hetojmë nëse kombinimi i këtyre substancave mund të ndihmojë pacientët,” shpjeguan studiuesit.

Një qëllim i dytë i ekipit ishte të hetonte ndryshimet e mundshme në aktivitetin antimikrobik të uthullës kundrejt acidit acetik. Gjetjet zbuluan se uthulla ishte në gjendje të vriste më shumë baktere në krahasim me të njëjtën dozë të acidit acetik të pastër.

“Përdorimi i terapive tradicionale në sistemin modern kombëtar të shëndetësisë është një fushë emocionuese kërkimi. Barra e kujdesit të plagëve dhe infeksioneve po rritet çdo vit, ndërkohë që faktorët shkaktarë si diabeti janë në rritje. Ndoshta njohuritë e paraardhësve tanë mund të përdoren për të përmirësuar kujdesin që mund t’u japim pacientëve tanë sot, me një kosto më të ulët,” vuri në dukje profesor Joseph Hardwicke, konsulent në kirurgjinë plastike dhe rindërtuese në Spitalet Universitare Coventry dhe Warwickshire.

Top Channel

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...