28/05/2024

BERZH mban të pandryshuar rritjen ekonomike të Shqipërisë për vitin 2024, në 3.3 për qind

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Ekonomia shqiptare pritet të rritet me 3.3 për qind në vitin 2024, sipas raportit të Bankës Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH), që i qëndron parashikimit të saj të shtatorit.

“Rritja e turizmit prej 41 për qind në dy muajt e parë të këtij viti tregon një rritje të mundshme të konsumit privat, ndërkohë që stabilizimi i monedhës vendase lek kundrejt euros mund të mbështesë rritjen e eksporteve”, thuhet në raportin “Perspektivat Ekonomike Rajonale”.

Në vitin 2025, BERZH pret që ekonomia shqiptare të zgjerohet me 3.5%, në përputhje me rimëkëmbjen e pritshme globale.

“Inflacioni vazhdoi të lehtësohej vitin e kaluar, duke arritur nivelin më të ulët dyvjeçar prej 2.3 për qind në mars të vitit 2024 dhe autoritetet presin që ai të qëndrojë rreth kufirit të synuar të BSH-së në vitin 2024 dhe më tej,” vuri në dukje BERZH.

Në rajonin e Ballkanit Perëndimor ku bën pjesë Shqipëria, BERZH pret që rritja ekonomike të përshpejtohet në 3.3% këtë vit nga 2.5% në 2023, duke ulur paksa projeksionin e saj të mëparshëm prej 3.4%, pasi inflacioni zbutet dhe aktiviteti i ndërtimit rritet në të gjithë rajonin.

 

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...