25/06/2024

Del në treg, superkompjuteri më i fuqishëm në Evropë

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Ekspertët finlandezë kanë lançuar LUMI, superkompjuterin më të fuqishëm në Evropë dhe të tretin më të shpejtë në botë, i cili gjithashtu do të jetë efikas në energji.

I vendosur në një fabrikë letre të vjetër në qytetin e Kajaanit, rreth 500 kilometra në veri të Helsinkit, një superkompjuter me madhësi basketbolli mund të prodhojë fuqi të barabartë me atë të dy milionë laptopëve.

LUMI është një projekt i Organizatës Evropiane për Informatikë me Performancë të Lartë (EuroHPC JU) dhe 10 vendeve evropiane – Finlanda, Belgjika, Republika Çeke, Danimarka, Estonia, Polonia, Suedia, Zvicra, Islanda dhe Norvegjia.
Superkompjuteri kushtoi 200 milionë euro, nga të cilat Finlanda siguroi një të katërtën dhe partnerët e tjerë pjesën tjetër, transmeton Euractiv.
Kajaani u zgjodh si lokacion sepse klima e tij e ftohtë do të kërkojë pak energji për të ftohur superkompjuterin.

LUMI do të marrë të gjithë energjinë elektrike nga hidrocentrali dhe nxehtësia që prodhon do të përdoret në rrjetin e ngrohjes qendrore.

LUMI do të përdoret për kërkime në fushën e mjekësisë, inteligjencës artificiale, ndryshimeve klimatike, burimeve të rinovueshme dhe energjisë së shkrirjes.

Superkompjuteri do të mund të përdoret nga studiues akademikë nga e gjithë bota dhe një e pesta e kapacitetit të tij është e rezervuar për kompanitë private.

Aktualisht, vetëm Samiti Amerikan dhe Fugaku japonez janë më të shpejtë se superkompjuteri LUMI në botë. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...