13/04/2024

Disa shenja që tregojnë se lagështia ka hyrë në shtëpinë tuaj

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Me ardhjen e motit më të ftohtë, në shumë familje shfaqen probleme me lagështinë.

Përveç pamjes së shëmtuar, lagështia paraqet rreziqe shëndetësore dhe dëmtime strukturore në shtëpinë tuaj që kërkon riparim të menjëhershëm.

Mund të ndodhë pothuajse në çdo sipërfaqe në shtëpi, duke përfshirë drurin, letrën, qilimin dhe ushqimin. Pamja e saj mund të ndryshojë në varësi të llojit dhe sipërfaqes me të cilën është ngjitur. Mund të jetë vjollcë, portokalli, jeshile, e zezë ose e bardhë.

Myku

Kur është i pranishëm në shtëpi, myku lëshon spore të vogla që notojnë nëpër ajër. Nëse gjejnë tokë dhe kushte pjellore, kolonitë e mykut mund të shumohen me shpejtësi, duke çuar në probleme serioze shëndetësore për familjen tuaj dhe dëmtime të pariparueshme strukturore në shtëpi.

Era që nuk largohet

Një erë e vazhdueshme myku ose dheu në zona të caktuara, si bodrumet ose banjat, shpesh tregon rritje të tepërt të mykut. Hetoni burimin e erës së pakëndshme dhe trajtoni çdo problem themelor të lagështisë. Siguroni ventilim adekuat dhe nëse është e nevojshme, konsultohuni me ekspertë.

Rritja e niveleve të lagështisë

Lagështia e brendshme mbi 60 për qind mund të sigurojë një terren optimal për rritjen e mykut. Përdorni higrometra për të monitoruar nivelet e lagështisë dhe instaloni ventilatorët e shkarkimit në zona me lagështi, për ta reduktuar lagështinë pa përdorur pajisje elektronike ose zgjidhje tjera afatshkurtra.

Sipërfaqe të deformuara

Muret, tavanet ose dyshemetë e shtrembëruara tregojnë hyrjen e lagështisë dhe potencialin për rritjen e mykut. Gjeni dhe rregulloni burimin e lagështisë. Zëvendësoni materialet e dëmtuara pas tharjes së plotë dhe përmirësoni ajrosjen.

Simptoma të pashpjegueshme shëndetësore

Kollitja e shpeshtë, teshtitja, lotimi i syve ose vështirësia në frymëmarrje, veçanërisht në ambiente të mbyllura, mund të tregojnë ekspozim ndaj mykut. Konsultohuni me një mjek në rast të simptomave të gjata. Zgjidhini problemet e mykut duke gjetur burimin, duke pastruar zonat e prekura dhe duke përmirësuar ventilimin. /Telegrafi/

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...