21/04/2024

Izraeli nuk respekton vendimet e GJND-së për parandalimin e gjenocidit

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Derisa kanë kaluar dy javë që kur Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (GJND) dha vendim për ​​masa të përkohshme kundër Izraelit në çështjen e gjenocidit të ngritur nga Afrika e Jugut, Izraeli vazhdon të mos respektojë vendimet e GJND-së, nga lejimi i ndihmave humanitare e deri te veprimet e tij të vrasjes.

Në çështjen e gjenocidit të ngritur nga Afrika e Jugut, GJND-ja vendosi më 26 janar se Izraeli duhet të përmbahet nga çdo veprim në lidhje me vrasjen, sulmin dhe shkatërrimin kundër banorëve të Gazës dhe të marrë të gjitha masat për të parandaluar gjenocidin.

Lidhur me shkeljen e Konventës së OKB-së të vitit 1948 për Parandalimin dhe Ndëshkimin e Gjenocidit nga Izraeli, GJND-ja i kërkoi qeverisë së Tel Avivit të sigurojë në mënyrë urgjente shërbimet bazë dhe ndihmën humanitare të nevojshme kundër kushteve negative të jetesës në të cilat ndodhen palestinezët në Gaza.

GJND-ja vendosi që Izraeli të marrë masa urgjente dhe efektive për ta bërë të mundur këtë.

– Pas vendimit të GJND-së, numri i kamionëve që Izraeli lejoi të hyjnë në Gaza u ul me 40 për qind.

Zëdhënësi i OKB-së në deklaratën e tij më 5 shkurt tha se Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka mundur të kryejë vetëm 10 nga 61 operacionet e ndihmës të planifikuara për veriun e Gazës në janar dhe të tjerët u penguan nga Izraeli.

Ai theksoi se edhe misionet e ndihmës në spitale dhe objekte shëndetësore janë bllokuar në shumicën e rasteve nga forcat izraelite. OKB-ja paralajmëron se 2.2 milionë njerëz janë në rrezik të urisë në Rripin e Gazës që ndodhet nën sulmin intensiv të Izraelit.

Sipas OKB-së, 378 mijë njerëz në Gaza përballen me urinë e nivelit 5, e cila quhet “katastrofike” ndërsa edhe 939 mijë njerëz përballen me urinë e nivelit 4 e cila njihet si “situatë emergjente” sipas shkallës së Klasifikimit të Fazës së Sigurisë Ushqimore të Integruar.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...