28/05/2024

Komandanti i KFOR-it në Kosovë: Situata në veri e qetë por ende e brishtë – dialogu e vetmja rrugë drejt paqes dhe stabilitetit

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Komandanti i KFOR-it, gjeneralmajor Ozkan Utulash ka thënë se situata e sigurisë tani është më e qetë, por ende e brishtë. Megjithatë sipas tij, KFOR-i gjithmonë ka dëshmuar aftësinë e tij për të trajtuar çdo sfidë dhe për të vazhduar zbatimin e mandatit të tij të OKB-së, plotësisht dhe në mënyrë të paanshme.

I pyetur se si e vlerëson situatën aktuale të sigurisë, komandanti i KFOR-it thekson se “pas rritjes së tensioneve në muajt e fundit, NATO ka dislokuar 1000 ushtarë shtesë dhe armë më të rënda.

“Ne kemi katërfishuar praninë e KFOR-it në veri të Kosovës dhe kemi trefishuar numrin e patrullave, duke përfshirë përgjatë vijës administrative. Në përgjithësi, situata e sigurisë tani është më e qetë, por mbetet e brishtë. Këto janë hapa të kujdesshëm për të siguruar që misioni i KFOR-it të vazhdojë të përmbushë mandati i OKB-së – bazuar në Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së të vitit 1999 – për të ofruar një mjedis të sigurt dhe të sigurt për të gjitha komunitetet që jetojnë në Kosovë, dhe lirinë e lëvizjes; në çdo kohë dhe në mënyrë të paanshme”, tha Utulash në një intervistë për Kosovo-Online.

Ai ka shtuar se KFOR-i do të qëndrojë për aq kohë sa të jetë e nevojshme, në përputhje me mandatin tonë të OKB-së.

“KFOR-i vazhdon të veprojë si reagues i tretë në Kosovë, pas Policisë së Kosovës dhe Misionit të BE-së për Sundimin e Ligjit (EULEX).NATO është fuqishëm e përkushtuar për sigurinë në Kosovë dhe KFOR-i do të qëndrojë për aq kohë sa të jetë e nevojshme, në përputhje me mandatin tonë të OKB-së. KFOR-i vazhdon të krijojë kornizën e sigurisë të nevojshme për dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë me ndërmjetësimin e BE-së përparuan, që është e vetmja rrugë drejt paqes dhe stabilitetit të përhershëm në dobi të të gjitha komuniteteve dhe stabilitetit rajonal”, thotë gjenerali Utulash.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...