21/04/2024

Guterres: Besueshmëria e Këshillit të Sigurimit të OKB-së është dëmtuar pas vetos së armëpushimit të SHBA-së

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres ka thënë sot se autoriteti dhe besueshmëria e Këshillit të Sigurimit të OKB-së është minuar pasi ai nuk ishte në gjendje të zbatonte një armëpushim humanitar në Gaza.

Guterres, duke folur në Doha, Katar, shtoi gjithashtu se ai nuk do të heqë dorë nga thirrjet e tij për një armëpushim humanitar.

Për kontekstin: Të premten, SHBA vuri veton ndaj rezolutës së mbështetur nga pothuajse të gjithë anëtarët e tjerë të Këshillit të Sigurimit dhe dhjetëra vende të tjera që kërkonin një armëpushim të menjëhershëm humanitar në Gaza.

Votimi në këshillin prej 15 anëtarësh ishte 13-1, me MB abstenoi.

Qëndrimi i izoluar nga SHBA-ja pasqyroi një thyerje në rritje midis Uashingtonit dhe disa prej aleatëve të tij më të afërt lidhur me bombardimin e Gazës nga Izraeli.

Zëvendës ambasadori amerikan Robert Wood e quajti rezolutën “të pabalancuar” dhe kritikoi këshillin pas votimit për dështimin e tij për të dënuar sulmin e 7 tetorit të Hamasit ndaj Izraelit.

Ai deklaroi se ndalimi i veprimeve ushtarake do të lejonte Hamasin të vazhdojë të sundojë Gazën dhe “të mbjellë vetëm farat për luftën e ardhshme”.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...