21/04/2024

Kurti: Autoritarizmi i Rusisë paraqet një kërcënim të dukshëm, jo thjesht teorik

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, vizitoi mbrëmë “Queens University” në Belfast, ku ligjëroi dhe mori pjesë në diskutimin e zhvilluar me temë “Shtetndërtimi në Kosovë: Sfidat dhe Mundësitë”.

Ai foli edhe për mosmarrëveshjet me Serbinë, ndërsa përmendi marrëveshjen e arritur para një viti.

“Ne kemi arritur një marrëveshje. Presidenti i Serbisë tha po, për të mos nënshkruar dhe tani e ka këtë pendim të blerësit se është penduar që ka thënë po. Nuk është e lehtë të mbetesh mbështetës i një marrëveshjeje kur pala tjetër vazhdimisht e shkel, e denigron dhe e refuzon atë. Është edhe më e vështirë të mbash besim në perspektivat e paqes dhe marrëdhënieve të mira fqinjësore me një vend që refuzon edhe ta njohë ekzistencën tonë dhe sponsorizon bandat kriminale dhe terroriste që veprojnë në territorin tonë. Por ne në Kosovë kemi një bërthamë të palëkundur të optimizmit”, ka deklaruar Kurti.
Kurti ka shtuar se siguria e Kosovës nuk është vetëm një prioritet kombëtar, por edhe një prioritet europian.
“Kanë kaluar dy vjet që nga lufta në Ukrainë. Jetë të pafajshme janë humbur, me 6 milionë refugjatë që kanë ikur nga vendi dhe miliona të tjerë të zhvendosur brenda vendit. Ky ngjarje tragjike ka nënvizuar se autoritarizmi i Rusisë paraqet një kërcënim të dukshëm, jo thjesht teorik. Për shumë kohë, Evropa ka vepruar nën besimin se çdo eskalim i kësaj kërcënimi nuk do të përfshinte konflikte të dhunshme. Megjithatë, duhet të përshtatim politikat tona me realitetet e kërcënimeve që përballem”, tha kryeministri.

Ai shtoi se Kosova dhe rajoni përreth janë të veçantë në shtysat e influencës së Rusisë, kryesisht për shkak të aleancës së ngushtë të Serbisë me Rusinë.

“Serbia është i vetmi vend evropian përveç Bjellorusisë që nuk ka vendosur sanksione ndaj Federatës së Rusisë. Dhe ajo mbajt lidhje të thella ekonomike dhe politike me këtë vend. Në parlamentin e fundit të Serbisë, 99 nga 250 deputetët, pothuajse 40%, ishin gjithashtu anëtarë të grupit të miqësisë Serbi-Rusi. Ne kemi grupet parlamentare të miqësisë me të gjitha vendet që na kanë njohur dhe në më shumë se njëzet deputetë janë anëtarë, por jo 99 në asnjë rast”, ka dekalaruar Kurti.

Më tej, kryeministri foli rreth historikut të shtetndërtimit të Kosovës, dhe sfidat me të cilat është përballur shteti por edhe qytetarët që pas pavarësisë.

“Epoka në të cilën po hyjmë nuk ka të bëjë vetëm me krijimin e institucioneve; ka të bëjë gjithashtu me ndërtimin e institucioneve që ofrojnë mbështetje të fuqishme sociale për njerëzit. Bëhet fjalë për krijimin e një kornize ku individët të ndjehen të shërbyer dhe të mbrojtur nga shteti,” u shpreh kryeministri.

Përmendi dhe progresin demokratik që ka njohur Republika e Kosovës në tre vitet e fundit dhe indikatorët pozitivë të dëshmuar dhe nga matjet e rangimet ndërkombëtare.

“Për qeverinë time, të jesh besnik ndaj parimeve social-demokratike do të thotë më shumë sesa promovim i drejtësisë dhe barazisë brenda kufijve tanë, por edhe përtej tyre. Republika e Kosovës kërkon jo vetëm të njihet nga bashkësia ndërkombëtare, por edhe të jetë një kontribues aktiv në adresimin e sfidave madhore me të cilat ballafaqohet bota aktualisht,” tha kryeministri. /Telegrafi/

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...