17/07/2024

Maqedoni: Banka Popullore me korrigjime në rënie të BPV-së, pushteti parashikon rritje prej 2.9%

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Banka Popullore i ka rishikuar në rënie projeksionet e pranverës. Parashikon rritje më të ulët ekonomike, e cila sipas skenarit bazë do të ishte 2.3 për qind dhe vitin e ardhshëm 2.6 për qind, ndërsa sipas skenarit të dytë këtë vit rritja do të arrinte rreth dy për qind, ndërsa vitin e ardhshëm deri në 1.8 për qind. Njëkohësisht dje ka nisur edhe debati për Propozim-buxhetin për vitin 2023, me të cilin pushteti paralajmëron ruajtjen e rritjes ekonomike në nivel prej 2.9 për qind.

Projeksionet vjeshtore të Bankës Qendrore tregojnë se viti do të mbyllej me inflacion prej 14.3 për qind dhe vitin e ardhshëm pritet një ngadalësim gradual në nivelin 8 deri në 9 për qind. Në periudhën afatmesme, inflacioni do të zbutet në 2.4 për qind në 2024 dhe 2 për qind në 2025. Nuk parashikohet një rënie tremujore e ekonomisë.

Sipas skenarit bazë, ritmi i rritjes për këtë vit do të ishte 2,3 për qind, ndërsa për vitin e ardhshëm 2,6 për qind, ndërsa sipas skenarit të dytë, rritja këtë vit do të ishte rreth dy për qind dhe do të ngadalësohej në 1,8 për qind vitin e ardhshëm. Në afat të mesëm, rritja e BVP-së parashikohet të rikuperohet në 3.6 për qind në 2024 dhe 4 për qind në 2025. Rreziqet e rritjes mbeten në kahun rënës dhe do të varen kryesisht nga zhvillimet në ekonominë evropiane.

Lidhur me diferencën e inflacionit në Bashkimin Evropian dhe në vendin tonë, guvernatorja thotë se ka disa faktorë.

“Varësia jonë nga importi dhe shkalla e hapjes tregtare të ekonomisë sonë është dukshëm më e lartë në krahasim me Bashkimin Evropian. Në vendin tonë hapja tregtare është 140 për qind e BPV-së dhe në BE është 70 për qind. Faktori i dytë i rëndësishëm është varësia e lartë nga importi në sektorin energjetik dhe ekonomia jonë është më energjike krahasuar me atë evropiane. Faktori i tretë i rëndësishëm është shporta e konsumit, përkatësisht ushqimi dhe energjia zënë rreth 50 për qind në vendin tonë dhe rreth 30 për qind në BE. Nga këtu është e qartë se i njëjti tronditje globale prek të gjitha ekonomitë, por intensiteti me të cilin ai ndikon në to varet nga një sërë faktorësh të brendshëm”, theksoi Angellovska-Bezhoska.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...