15/06/2024

Osteoartriti-sëmundjet reumatizmale

të fundit...

- Advertisement -spot_img
Osteoartritet janë sëmundje degjenerative reumatizmale të nyjeve artikulare që karakterizohen me humbje fokale të kartilagos artikulare me proliferimin dhe rimodelimin e kockes se re.
Kjo sëmundje rritet krahas moshës së pacientit.
Është forma më e shpeshte e artritit reumatik. Nyjet që më së shumti i takon kjo sëmundje janë gjuri dhe kerdhokulla, ndersa më pak bryli, supi dhe nyjet tjera.
Shkaktarët e osteoartriti janë:
1. Primare ( e panjohur)
2. Sekundare
– dëmtimët pre – egzituese të artikulacioneve.
– sëmundjët metabolike.
– sëmundjet sisktemike.
Si faktor predisponues te osteoartriteve janë:
1. Hereditare
2. Obeziteti
3. Gjinija ( me i shpeshte të femrat pas menopauzes)
4. Traumat
5. Sporti ( te futbollistet më shumë i atakon gjunjët ) etj.
Dr. Besim Bytyqi – Reumatolog
- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...