23/07/2024

“Për herë të parë në Evropë”: Aeroporti i Stambollit do të lejojë që tre aeroplanë të ulen dhe të ngrihen njëkohësisht

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Për herë të parë në Evropë, Turqia po përgatitet të instalojë një sistem në aeroportin e Stambollit që do t’i mundësojë tre aeroplanëve të ulen dhe të ngrihen njëkohësisht.

Sipas mediave të huaja njoftimi nënkupton një hap të madh drejt rritjes së aftësive operacionale të aeroportit më të madh të Turqisë dhe një prej qendrave më të mëdha të aviacionit civil në botë, duke u përafruar me ambicien e vendit për të pozicionuar veten si një lider në infrastrukturën dhe shërbimet e aviacionit.

Punët në “Triple RWY Operations TRO” u nisën në vitin 2022 me qëllim të optimizimit të përdorimit të burimeve ekzistuese në Aeroportin e Stambollit, ka thënë Ministri i Transportit dhe Infrastrukturës, Abdulkadir Uraloğlu.

“Me zbatimin e projektit, aeroporti do të jetë në gjendje të akomodojë tre aeroplanë që kryejnë ulje dhe ngritje të pavarura paralele në të njëjtën kohë”, ka vënë në dukje Uraloğlu.

Turqia planifikon të fillojë trajnimin për këtë çështje muajin e ardhshëm dhe të nisë testet brenda këtij viti, sipas ministrit.

“Ky sistem është i pranishëm vetëm në Shtetet e Bashkuara, jo në Evropë. Futja e tij në Turqi do të shënojë një iniciativë pioniere në Evropë”, citohet të ketë thënë ai.

Aeroporti i Stambollit u hap zyrtarisht në fund të tetorit 2018 përpara se të bëhej plotësisht funksional në prill 2019. Pista e tretë e tij u përurua në qershor 2020.

Ai mund të “trajtojë” 90 milionë pasagjerë në vit në fazën aktuale. Dhe shifra dallon në krahasim me kapacitetin e saj të mundshëm për të shërbyer 200 milionë pas përfundimit të të gjitha fazave.

Të katër fazat e ndërtimit dhe zgjerimit të aeroportit, duke përfshirë gjashtë pista, pritet të përfundojnë deri në vitin 2028.

Për të katërtin vit radhazi, aeroporti u emërua më i ngarkuari në Evropë në vitin 2023 me një mesatare prej 1375 fluturimesh në ditë, sipas Organizatës Evropiane për Sigurinë e Navigimit Ajror (Eurocontrol). /Telegrafi/

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...