25/06/2024

Pse digjen makinat elektrike?

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Makinat elektrike, të cilat janë bërë shumë të njohura vitet e fundit, herë pas here dorëzohen para flakëve. Pra, cilët janë faktorët që shkaktojnë djegien e këtyre automjeteve? Le të shohim së bashku përgjigjen e kësaj pyetjeje.

Rreziku nga zjarri i makinave elektrike ka tërhequr më shumë vëmendje, veçanërisht me popullaritetin e tyre në rritje dhe vëllimet e prodhimit vitet e fundit.

Shkaqet e këtyre zjarreve bazohen në faktorë të ndryshëm si teknologjia e baterive, gabimet e prodhimit, faktorët e jashtëm dhe aksidentet.

Pse digjen makinat elektrike?

Shkaqet kryesore të zjarreve të makinave elektrike përfshijnë problemet elektrike si dëmtimi i baterisë, mbinxehja dhe qarqet e shkurtra.

Ky lloj zjarri është i ndryshëm nga zjarret tradicionale të automjeteve me motor me djegie të brendshme dhe mund të kërkojë një strategji të ndryshme reagimi.

Këto zjarre mund të rriten shpejt dhe të ndërveprojnë me faktorët mjedisorë, duke e bërë të vështirë shuarjen e tyre.

Faktorët kryesorë që shkaktojnë zjarrin në makinat elektrike janë si më poshtë:

1. Teknologjia dhe kimia e baterive

Bateritë litium-jon, burimi i energjisë së makinave elektrike, preferohen për shkak të densitetit të lartë të energjisë. Megjithatë, këto bateri paraqesin gjithashtu rreziqe të mundshme zjarri.

Kur qelizat në bateri mbinxehen, ikja termike ndodh si rezultat i një reaksioni zinxhir të temperaturës së rritur. Kjo mund të rezultojë në mbinxehje dhe djegie të kimikateve brenda baterisë.

Defektet e prodhimit mund të shkaktojnë gjithashtu qarqe të shkurtra brenda qelizave të baterisë. Kjo mund të çojë në ngrohjen e shpejtë të qelizave dhe një zjarr.

2. Gabimet e prodhimit dhe projektimit

Gabimet në procesin e prodhimit të baterive të përdorura në makinat elektrike mund të rrisin rrezikun e zjarrit.

Qelizat e baterisë me cilësi të dobët ose me defekt rrisin rrezikun e qarqeve të shkurtra dhe mbinxehjes. Instalimi i gabuar i baterive ose izolimi i pamjaftueshëm gjithashtu mund të shkaktojë dëmtim të qelizave dhe zjarr.

3. Faktorët e jashtëm dhe aksidentet

Rreziku nga zjarri i makinave elektrike nuk kufizohet në faktorë të brendshëm; Një rol të rëndësishëm luajnë edhe faktorët e jashtëm.

Aksidentet e trafikut mund të shkaktojnë dëme fizike të baterive, duke shkaktuar qark të shkurtër ose largim termik.

Kushtet mjedisore si temperaturat ekstreme ose përmbytjet mund të rrezikojnë gjithashtu sigurinë e baterive.

4. Probleme me karikimin

Rreziku nga zjarri i makinave elektrike mund të lindë gjithashtu nga karikimi i gabuar ose problemet me pajisjet e karikimit.

Mbingarkimi i baterive mund të shkaktojë mbinxehje të qelizave. Mosbalancimet ose luhatjet e tensionit gjatë karikimit mund të dëmtojnë bateritë.

5. Çështjet e softuerit dhe sigurisë

Sistemet softuerike dhe protokollet e sigurisë të përdorura në makinat elektrike mund të ndikojnë gjithashtu në rrezikun e zjarrit.

Për shembull, gabimet e softuerit në sistemin e menaxhimit të baterive mund të shkaktojnë ngarkim ose shkarkim të gabuar të baterive.

Mekanizmat e pamjaftueshëm të sigurisë në bateri e bëjnë të vështirë zbulimin dhe parandalimin e problemeve të mundshme.

Si rezultat, rreziku nga zjarri i makinave elektrike varet kryesisht nga teknologjia e baterive dhe cilësia e prodhimit.

Megjithatë, falë zhvillimit të teknologjisë dhe masave të sigurisë, këto rreziqe minimizohen. Pavarësisht të gjitha masave të marra, sërish herë pas here jemi dëshmitarë të zjarreve të automjeteve elektrike.

Si ndryshojnë zjarret e automjeteve elektrike nga zjarrit e zakonshëm të automjeteve?

Ju mund ta shuani zjarrin në një makinë me benzinë ​​ose naftë shumë shpejt, sepse ajo që digjet është plastika, materiale të ndezshme dhe ndonjëherë karburant. Por zjarret e automjeteve elektrike janë pak më ndryshe.

Ndërsa një automjet me benzinë ​​ose naftë mund të shuhet nga zjarrfikësit në rreth 20 minuta, bateritë mund të digjen më ngadalë për shumë më gjatë.

Mund të keni 7000 qeliza baterie në një automjet elektrik dhe do të ndodhte një efekt domino. Prandaj, menaxhimi i këtij incidenti mund të marrë një kohë të gjatë. Zakonisht rregulli i përgjithshëm  është rreth tre deri në pesë orë.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...