21/06/2024

Rusia mund të sulmojë NATO-n në më pak se 36 muaj – paralajmëron kreu i Byrosë së Sigurisë Kombëtare të Polonisë

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Agjencia e Sigurisë Kombëtare e Polonisë vlerëson se Rusia mund të sulmojë NATO-n në më pak se 36 muaj.

Kështu së paku shkruajnë mediat e huaja, duke cituar kreun e Byrosë së Sigurisë Kombëtare të këtij vendi, në një intervistë me median polake Nasz Dziennik më 2 dhjetor.

Parashikimi i agjencisë së sigurisë kombëtare vjen si përgjigje ndaj një raporti të publikuar nga grupi gjerman i ekspertëve DGAP, duke paralajmëruar vendet perëndimore se Rusia mund të nisë një sulm të drejtpërdrejtë kundër NATO-s në “pak si gjashtë deri në 10 vjet” – një vlerësim me të cilin nuk pajtohet Siguria Kombëtare e Polonisë.

Që nga fillimi i pushtimit në shkallë të plotë të Ukrainës, Rusia ka kërcënuar rregullisht Poloninë dhe shtetet baltike me forcë ushtarake, ndërkohë që ka shfrytëzuar armë bërthamore në disa raste.

“Nëse duam të shmangim luftën, vendet e NATO-s në krahun lindor duhet të miratojnë një periudhë më të shkurtër kohore trevjeçare për t’u përgatitur për konfrontim”, citohet të ketë thënë Jacek Siewiera i cili drejton Byronë e Sigurisë Kombëtare.

Siewiera theksoi se Rusia mund të synojë një anëtar të aleancës së NATO-s në Evropën Lindore, duke përfshirë vende të tilla si Polonia, Estonia, Rumania dhe Lituania.

Dhe për të rritur aftësitë mbrojtëse të rajonit, ai shprehu mbështetjen e tij për rritjen e përmasave të ushtrisë polake.

Në fillim të këtij viti, aleanca e NATO-s u zgjerua me shtimin e Finlandës në aleancën e kombeve.

Suedia fqinje është gjithashtu në prag të anëtarësimit në NATO dhe pritet ta bëjë këtë në muajt e ardhshëm. /Telegrafi/

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...