25/06/2024

Shefi i EULEX: Prania e Policisë në Veri është zvogëluar dukshëm, situata shumë më stabile

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Shefi i EULEX-it, Giovanni Pietro Barbano ka thënë se Misioni është duke punuar me policinë dhe Qeverinë e Kosovës në përpjekje për të reduktuar praninë e policisë në zonat e ndërtesave komunale dhe administratave në katër komuna për rreth 70 për qind.

“Ne prisnim të ndihmonim në zvogëlimin e mëtutjeshëm të asaj pranie me 25 për qind shtesë”, tha Barbano duke shtuar se dje ka marrë pjesë në një takim me komandantin e KFOR-it dhe drejtorin e Policisë së Kosovës.

Siç shpjegoi Barbano, tërheqja graduale e policisë do të ishte një hap nga Marrëveshja e Bratislavës, e cila përfshin hapa të ndryshëm për de-përshkallëzimin në veri.

“Aktualisht jemi të angazhuar me Policinë e Kosovës dhe KFOR-in për të përcaktuar aspektet teknike të modaliteteve me të cilat do të kryhen këto vlerësime të sigurisë. Por ne mund ta konsiderojmë se procesi ka filluar”, thekson ai, duke shtuar se “ka ndikacione të mira”.

I pyetur nëse plani evropian nënkupton tërheqjen e plotë të forcave speciale nga veriu i Kosovës, Barbano përgjigjet:

“Sipas vlerësimit tonë, prania e Policisë Speciale të Kosovës në veri është zvogëluar jashtëzakonisht dhe ky ishte hapi i parë i ndërmarrë nga autoritetet në Prishtinë. EULEX-i ka shtuar praninë edhe në veri – tani keni patrullat e dukshme që synojnë të plotësojnë boshllëkun e krijuar pas shkarkimit të policëve serbë nga puna në fund të majit 2023”.

Megjithatë, ai thotë se EULEX-i nuk është në gjendje të marrë kontrollin e situatës së sigurisë nëse ka nevojë për të.

“Ne jemi këtu për të ruajtur sundimin e ligjit në Kosovë dhe institucionet e saj për të arritur punë më efikase dhe aktivitete më të mira, me qëllim të respektimit të të drejtave të njeriut. Detyra jonë nuk është t’i zëvendësojmë ato institucione. EULEX-i mund të veprojë vetëm në përputhje me mandatin e tij, si akter i rendit të dytë të sigurisë në një kërkesë specifike të agjentit të sigurimit të rangut të parë, që është Policia e Kosovës kur bëhet fjalë për fushën e ruajtjes së rendit publik”, tha ai në një intervistë për Euronews Serbia.

Ai shton se EULEX-i ende nuk ka pranuar një kërkesë të tillë dhe se në çdo rast kryerja e detyrave të zakonshme policore nuk është pjesë e mandatit të EULEX-it.

Barbano thotë se vlerësimi i tanishëm i EULEX-it është se situata është “shumë më stabile dhe paqësore”, prandaj vazhdon ta monitorojë situatën.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...