23/07/2024

Stoltenberg: NATO-ja ndihmoi t’i japë fund luftërave brutale etnike në Kosovë dhe Bosnje

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Sekretari i përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, ka folur në Fondacionin “Heritage”.

Aty, gjatë bisedës, ka folur rreth nevojës për shpenzime të shtuara dhe të qëndrueshme të mbrojtjes në të gjithë aleancën e NATO-s. Mes tjerash, ka përmendur edhe Kosovën.

“Kur jemi bashkë, jemi më të fortë dhe më të sigurt, të gjithë ne. Dhe kjo vlen për Evropën, por vlen edhe për Shtetet e Bashkuara,Kanadanë dhe Amerikën e Veriut. NATO-ja është aleanca më e suksesshme në histori për dy arsye, njëra është se ne kemi qenë në gjendje të ndryshojmë kur bota ndryshon. Për 40 vjet ne e frenuam Bashkimin Sovjetik, pastaj befas Bashkimi Sovjetik nuk ishte më, dhe njerëzit thanë se NATO-ja duhet të dalë jashtë zonës, dhe ne dolëm jashtë zonës dhe ndihmuam për t’i dhënë fund dy luftërave brutale etnike në Ballkan: në Bosnje dhe Hercegovinë, dhe në Serbi apo Kosovë”, tha Stoltenberg.

Ai theksoi se pas vitit 2014, NATO-ja është përshtatur sërish, me më shumë fokus në mbrojtjen kolektive në Evropë dhe kjo është arsyeja pse Aleanca veria-tlantike është një sukses.

“Ne kemi qenë në gjendje të pengojmë çdo kundërshtar dhe të bashkohemi rreth për të mbrojtur njëri-tjetrin. Sepse e kuptuam që jemi më të sigurt kur qëndrojmë bashkë. Pra, ky është çelësi i vetëm, duke kuptuar se ne jemi të ndryshëm, ne jemi ende në gjendje të mbrojmë njëri-tjetrin, jo të provokojmë një luftë, por të parandalojmë luftën dhe të ruajmë paqen, dhe NATO-ja e ka bërë këtë me sukses për 75 vjet dhe do të vazhdojë ta bëjë këtë për sa kohë që ne i përshtatemi një bote në ndryshim dhe për sa kohë që jemi të bashkuar, pavarësisht dallimeve tona”, u shpreh shefi i NATO-s.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...