23/04/2024

Migrena- shkaqet,pasojat dhe trajtimi

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Migrena është një formë e dhimbjes kronike të kokës e cila shoqërohet me një sërë simptomash të rënda neurologjike.

Edhe pse është një gjendje e zakonshme, mekanizmi dhe arsyeja e shfaqjes së tyre nuk janë identifikuar, ende. Mund të paraqesë një sëmundje akute ose kronike me simptoma të individualizuara ose të papritura për sa i përket mënyrës se si shfaqet. Megjithatë, ekziston një mënyrë për të lehtësuar simptomat si dhe për të zvogëluar shpeshtësinë e shfaqjes së tyre.

Migrena mund të zgjasë nga 4 deri në 72 orë dhe të shfaqet si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit, me një nivel më të lartë të incidencës tek gratë. Është kryesisht një gjendje e trashëguar dhe besohet se është për shkak të përbërësve mjedisorë, ushqimit, elementëve trashëgues si dhe shkaqeve të papërcaktuara.

Çfarë e Shkakton Migrenën?

Mekanizmi patofiziologjik pas migrenës, “pse” jemi në dhimbje, është zhvendosur vitet e fundit nga teoria vaskulare dikur e njohur në teorinë e mosfunksionimit neuronal. Më konkretisht, mendimi se migrena shkaktohet nga zgjerimi i enëve të gjakut dhe atmosfera e migrenës për shkak të vazokonstrikcionit nuk konsiderohet më e mjaftueshme.

Teoria aktuale është se dhimbjet e kokës nga migrena shkaktohen nga një mosfunksionim parësor neuronal që rezulton në një sërë ndryshimesh në tru në faza të ndryshme të një dhimbje koke migrenë. Mekanizmi qendror i përfshirë në fillimin e një migrene është hiperaktiviteti kortikal, një valë vetë-përhapëse e depolarizimit neuronal që përhapet në të gjithë korteksin cerebral duke çuar në depresion afatgjatë të përhapjes kortikale (CSD). Ky depolarizimi i korteksit cerebral:

 • Shkakton aurë për shkak të rritjes së çlirimit të glutamatit
 • Ai aktivizon nervin trigeminal, i cili çliron neurotransmetues si substanca P dhe CGRP (Peptide e lidhur me gjenet e kalcitoninës).
 • Ndryshon përshkueshmërinë e barrierës gjaku-tru

Lëshimi i substancës P dhe CGRP shkakton inflamacion të meningjeve të ndjeshme ndaj dhimbjes dhe zgjerimin e enëve të gjakut, duke shkaktuar dhimbje koke migrene. Përveç kësaj, neuronet gradualisht bëhen më të ndjeshme, duke rezultuar në një përgjigje në rritje ndaj stimulimit: pragjet e përgjigjes zvogëlohen, madhësia e përgjigjes rritet dhe zhvillohet aktiviteti nervor spontan.

Ndërgjegjësimi është ndoshta përgjegjës për shumë nga simptomat klinike të migrenës, duke përfshirë cilësinë e dhimbjes, përkeqësimin e dhimbjes me kollë, përkulje ose lëvizje të papritura të kokës, hiperalgjezi (rritja e ndjeshmërisë ndaj një stimuli të dhimbshëm (zakonisht i shkaktuar nga dhimbja) dhe stimujve të tjerë jo të dhimbshëm).

Sa e Zakonshme Është Migrena?

Pas një dhimbje koke tensioni, migrena është shkaku më i zakonshëm i dhimbjes së kokës. Konkretisht, bëhet fjalë për 12-15% të popullsisë së përgjithshme. Sipas hulumtimeve, grupmosha që është më e prirur ndaj migrenës është nga 35 deri në 40 vjeç, ku gratë janë dyfishin se tre herë më shumë se burrat. Për këtë frekuencë dhe ndryshimin midis dy gjinive, ka të ngjarë që të jenë përgjegjës hormonet femërore.

Migrena, me gjithë atë që shfaqet në vitet e adoleshencës, arrin pikën më të lartë në dekadën e 4-të të jetës dhe rregullisht dobësohet në mënyrë progresive dhe të dukshme pas moshës 50 vjeçare.

Simptomat dhe Fazat e Migrenës

Përkundër faktit se ndikimet e migrenës ndryshojnë tek pacientët, zakonisht një episod i zakonshëm i migrenës zhvillohet në 4 fazat e mëposhtme:

 • Faza e paralajmërimit
 • Aura
 • Dhimbje koke
 • Faza e zhdukjes

Vlen të përmendet këtu se një person që vuan nga migrena mund të ketë përjetime krizash gjatë jetës së tij me aurë, pa aurë apo edhe kriza pa fazën e dhimbjes së kokës.

Faza e Paralajmërimit

Pararendësia, ose faza paralajmëruese, i paraprin dhimbjes së kokës deri në 48 orë. Ndryshimet shfaqen këtu:

 • Në humor
 • Në nivelet e energjisë
 • Në sjellje (irritueshmëri)
 • dhe oreksi (rritur)
 • Aura

  Aura përmend praninë e simptomave neurologjike fokale në kohën e një episodi të migrenës. Vlen të theksohet se gati 1/3 e pacientëve vuajnë nga episodet e migrenës me aurë. Zakonisht i paraprin dhimbjes së kokës dhe zgjat nga 5 minuta deri në 1 orë. Mund të manifestohet me simptomat e mëposhtme:

  • Çrregullime vizuale (veshje të dritës ose pika të verbër)
  • Mpirje (fillon në njërën dorë dhe shtrihet në gjysmën e fytyrës)
  • Çrregullime të të folurit
  • Vertigo
  • Hemiplegia (e rrallë)

  Në raste të rralla të hemiplegisë ku ka dobësi në gjysmën e trupit, simptomat motorike mund të qëndrojnë për ditë në javë.

   

  Dhimbje Koke

  Zakonisht ka një dhimbje pulsuese në mes të kokës (ballë), e shoqëruar shpesh me keqardhje, të vjella ose ndjeshmëri ekstreme ndaj dritës së fortë, aromave dhe tingujve të fortë, që mund të durohet nga 4 deri në 72 orë.

   

  Faza e Zhdukjes

  Edhe pse dhimbja e kokës dhe simptomat e tjera të aurës largohen pas një pike, pacienti gjatë fazës së zhdukjes shfaq lodhje intensive, marramendje, paaftësi për t’u përqëndruar dhe ndryshime emocionale.

 • Shkaqet e Migrenës

  Megjithëse krizat e migrenës janë shpesh të papritura, studimet kanë treguar se ato shkaktohen nga faktorë të caktuar. Komponentët më të zakonshëm janë si më poshtë:

  • Ndryshimet hormonale tek femrat. Luhatjet e estrogjenit, para ose gjatë menstruacioneve, shtatzënisë dhe menopauzës, duket se shkaktojnë dhimbje koke për shumë gra.
  • Pijet. Këto përbëhen nga alkooli, kryesisht vera, dhe kafeina e papërshtatshme.
  • Stresi. Stresi në punë apo në shtëpi, por edhe në përgjithësi, situatat që “shtyjnë” emocionalisht mund të shkaktojnë kriza migrene.
  • Stimujt ndijor. Dritat e ndezura ose vezulluese, zhurmat e forta dhe aroma të forta si holluesi i bojës ose tymi i dorës së dytë mund të shkaktojnë migrenë.
  • Ndryshimet e gjumit. Mungesa e pushimit, gjumit apo edhe gjumi i tepërt mund të shkaktojë migrenë te disa njerëz.
  • Ndryshimet e motit. Një ndryshim i motit ose presioni barometrik mund të shkaktojë migrenë.
  • Ushqimet dhe aditivët e ushqimit. Djathërat e vjetëruar, ushqimet e shijshme dhe të përpunuara që përmbajnë ëmbëltuesin aspartame dhe glutamatin konservativ të monosodiumit (MSG), që gjenden në shumë ushqime.

   

  Cilat Janë Stimujt që Shkaktojnë Migrenën?

  Ka disa gjëra që mund të irritojnë dhe shkaktojnë migrenë:

  • Ekspozimi i pacientit ndaj dritave shumë të ndritshme ose zhurmave të forta
  • Ndjenja e punës së tepërt
  • Ndryshimet hormonale tek femrat
  • Mungesa e gjumit
  • Disa ushqime si çokollata dhe disa djathra
  • Disa aditivë (nitritet, nitratet, glutamat monosodium)
  • Disa pije alkoolike – për shembull verë e kuqe
  • Stresi
  • Është shumë e rëndësishme që personat që vuajnë nga migrena të mbajnë një ditar në mënyrë që të regjistrojnë rrethanat në të cilat kanë pasur episodin e migrenës. Kjo mund t’i ndihmojë ata të kuptojnë stimujt që shkaktojnë migrenën e tyre dhe kështu të jenë në gjendje t’i shmangin ato.Në të njëjtën kohë, duke monitoruar sëmundjen e tyre, ata mund të kuptojnë më mirë se çfarë ilaçesh i ndihmojnë dhe cilat ndryshime në stilin e tyre të jetesës ndikojnë pozitivisht në përparimin e sëmundjes së tyre.

    

   Trajtimi i Migrenës

   Fillimisht, është shumë e rëndësishme që mjekimi të monitorohet dhe të administrohet nga një mjek. Është e nevojshme për qëllime të diagnostifikimit, vlerësimit dhe për administrimin dhe monitorimin e trajtimit të duhur.

   Tani ka medikamente efektive që luftojnë dhimbjen dhe i lejojnë pacientit të mbajë aktivitetet e tij të përditshme gjatë sulmeve të migrenës.

   Medikamentet e përdorura mund të jenë analgjezikë të zakonshëm si aspirina, paracetamoli dhe ilaçe anti-inflamatore jo-steroide.

   Veçanërisht për migrenën është e mundur të përdoren derivatet e ergotaminës ose sumatriptani. Ekziston edhe një profilaksë.

   Përveç kësaj, teknikat kundër stresit si ushtrimet dhe relaksimi mund të ndihmojnë. Gjithashtu, shmangia e stimujve që shkaktojnë migrenën tek çdo pacient ndihmon në reduktimin e episodeve të saj.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...