25/06/2024

Një robot vrau një punëtor në një fabrikë në Korenë e Jugut pasi nuk bëri dallimin mes njeriut dhe një kutie me perime

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Në qarkun jugor të Goseong një robot industrial që ishte pjesë e një objekti për paketim të perimeve shtypi për vdekje një punëtor me krahët e tij robotikë. Hetimet fillestare nga policia shkojnë drejtë gabimit njerëzor si shkaktarë i mundshëm, duke theksuar se problemet me vetë makinën mund të mos jenë faktori kryesor.

Ndërsa identiteti i viktimës mbetet i pazbuluar, po ajo çka dihet ai ishte një punonjës i ngarkuar me inspektimin e funksionalitetit të robotit industrial.

Duke qenë dëshmitare e aksidenteve të mëparshme që përfshijnë robotë industrialë, Koreja e Jugut përballet me sfidat e sigurimit të sigurisë në vendin e punës mes një rritjeje të automatizimit. Vitin e kaluar, një robot në një fabrikë qumështi në Pyeongtaek shtypi për vdekje një punëtor dhe në mars një tjetër incident ndodhi në një fabrikë të pjesëve të makinave në Gunsan.

Pavarësisht shqetësimeve, Kang Jin-gi, kreu i departamentit të hetimeve në stacionin e policisë Gosong, sqaroi se roboti i përfshirë nuk ishte një makinë e avancuar me inteligjencë artificiale. Në vend të kësaj ishte një mekanizëm bazë që trajtonte detyrën e marrjes së kutive dhe vendosjes së tyre në paleta.

Sipas Federatës Ndërkombëtare të Robotikës, Koreja e Jugut krenohet me densitetin më të lartë të robotëve industrialë në nivel global me 1,000 robotë për 10,000 punonjës në vitin 2021. Kjo statistikë mahnitëse, më shumë se trefishi i numrit në Kinë, nënvizon mbështetjen e madhe të vendit te automatizimi, veçanërisht në sektorët kryesorë të prodhimit si elektronika dhe prodhimi i automjeteve.

Ndërsa hetimet vazhdojnë, autoritetet po shqyrtojnë të dy aspektet teknike, të tilla si defektet e mundshme ose çështjet e sigurisë në robot, dhe mundësinë e gabimit njerëzor. Incidenti shërben si një kujtesë kthjelluese e ekuilibrit të ndërlikuar të nevojshëm për të siguruar integrimin e sigurt të automatizimit në vendet e punës, duke nxitur një vlerësim të plotë të masave ekzistuese të sigurisë dhe standardeve të teknologjisë në peizazhin gjithnjë në zhvillim të robotikës industriale.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...