18/07/2024

A do zhvendoset ambasada amerikane nga Jorusalemi?

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Pasi që, Liz Truss kishte urdhëruar një rishikim të vendndodhjes së ambasadës kur ajo ishte kryeministre.

Zëdhënësi i kryeministrit të ri Rishi Sunak tha se ideja “ishte shqyrtuar”, por ambasada nuk do të lëvizte.

Një veprim do të kishte qenë i diskutueshëm, me palestinezët që më parë e quanin propozimin e zonjës Truss një “shkelje të hapur të ligjit ndërkombëtar”.

Hapja e ambasadës amerikane në Jerusalem në vitin 2018 u prit me zemërim në të gjithë botën arabe.

Zonja Truss ngriti idenë e zhvendosjes së ambasadës gjatë fushatës së lidershipit konservator të kësaj vere.

Gjatë periudhës së saj të shkurtër si kryeministre ajo e diskutoi atë me homologun e saj izraelit Yair Lapid kur u takuan në OKB në Nju Jork.

  1. Lapid më vonë shkroi falënderimet e tij për zonjën Truss për “duke e konsideruar pozitivisht” atë.

Në Twitter, ambasadori palestinez në Mbretërinë e Bashkuar, Husam Zomlot, tha: “Çdo lëvizje e ambasadës do të ishte një shkelje e hapur e ligjit ndërkombëtar dhe përgjegjësive historike të Mbretërisë së Bashkuar… një premtim i tillë është imoral, i paligjshëm dhe i papërgjegjshëm!”

Zonja Truss u detyrua të jepte dorëheqjen si kryeministre pas vetëm 45 ditësh, pasi planet e saj tatimore shkaktuan trazira në tregje. Deputetët konservatorë zgjodhën Rishi Sunak për ta zëvendësuar atë.  (BBC)

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...