15/07/2024

Goditja me targa ngre tensionet në Kosovë

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Një grindje mbi targat e makinave duket një arsye e pamundur për vendosjen e trupave në gatishmëri dhe për t’u përplasur me partnerët ndërkombëtarë. Por Serbia dhe Kosova aktualisht po bëjnë pikërisht këtë.

Këmbëngulja e Kosovës që banorët etnikë serbë duhet të dorëzojnë targat e tyre të lëshuara nga Serbia po i tensionon marrëdhëniet me mbështetësit e saj kryesorë ndërkombëtarë, BE-në dhe Shtetet e Bashkuara.

Trupat paqeruajtëse të KFOR-it të NATO-s po shtojnë patrullimet në rast të ndonjë incidenti. Dhe ministri i mbrojtjes i Serbisë thotë se trupat e saj po qëndrojnë pranë “për të mbrojtur të gjithë qytetarët e Serbisë, përfshirë serbët në Kosovë”.

Menjëherë pas mesnatës së të martës, policia e Kosovës filloi të jepte vërejtjet e para me shkrim, pasi afati për ndërrimin e targave kishte skaduar. Pranuesja e parë ishte një grua e ardhur nga Serbia përmes pikës së kontrollit në Jarinje, në veri të Kosovës.

Njoftimi i policisë paralajmëronte se ajo duhet të hiqte targat e lëshuara nga Serbia nga makina e saj deri më 21 nëntor, ose do të përballej me gjobë. Por shoferja kundërshtoi, duke thënë se ajo do të priste të dëgjonte nga qeveria e Serbisë përpara se të bënte ndonjë ndryshim.

Duket se ka pak mundësi që Beogradi të ndryshojë qëndrimin e tij. Aty thuhet se serbët e Kosovës kanë çdo të drejtë të përdorin targa të lëshuara nga Serbia, duke reflektuar mosnjohjen nga Serbia të shpalljes së njëanshme të pavarësisë së Kosovës në vitin 2008.

Petar Petkovic – shefi i zyrës së qeverisë për Kosovën – ka shoshitur grumbujt e dokumenteve të grumbulluara në tavolinën e tij në Pallatin e Serbisë. Ai theksoi klauzolat për të cilat këmbënguli se ishin prova se autoritetet në kryeqytetin e Kosovës, Prishtinë, kanë refuzuar marrëveshjet e arritura përmes një dialogu të ndërmjetësuar nga BE. (BBC)

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...