22/06/2024

Ja pse qajnë foshnjat menjëherë pas lindjes?!

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Në momentin që një i porsalindur vjen në jetë, klithma e tyre e parë shënon një moment historik të jashtëzakonshëm. Por pse qajnë foshnjat menjëherë pas lindjes? Për të kuptuar këtë sjellje instinktive, duhet të thellohemi në faktorët fiziologjikë, psikologjikë dhe mjedisorë që shkaktojnë këtë akt vendimtar.

Arsyet fiziologjike prapa britmës së parë

Fryma e parë e jetës

E qara e parë e foshnjës zakonisht lidhet me frymëmarrjen e tyre fillestare. Brenda mitrës, një fëmijë mbështetet në kordonin e kërthizës për të marrë gjak të pasur me oksigjen nga placenta. Megjithatë, në lindje, foshnja duhet të kalojë në frymëmarrje të pavarur. Ky tranzicion përfshin:

Pastrimi i lëngjeve nga mushkëritë: Gjatë shtatzënisë, mushkëritë janë të mbushura me lëng amniotik. Në lindje, procesi i të qarit ndihmon në nxjerrjen e këtij lëngu, duke lejuar që mushkëritë të fryhen dhe të lehtësojnë marrjen e ajrit.

Aktivizimi i sistemit të frymëmarrjes: E qara fillon sistemin e frymëmarrjes së foshnjës, duke zgjeruar mushkëritë dhe duke mundësuar rrjedhjen e oksigjenit në qarkullimin e gjakut.

Ndryshimet në sistemin e qarkullimit të gjakut

Sistemi i qarkullimit të gjakut të të porsalindurit gjithashtu duhet të përshtatet në lindje. Para lindjes, gjaku i foshnjës anashkalon mushkëritë nëpërmjet duktus arteriosus dhe foramen ovale, dy enët e gjakut të fetusit. Thirrja e parë ndihmon në mbylljen e këtyre rrugëve dhe ridrejton gjakun që të rrjedhë nëpër mushkëri, duke bërë të mundur shkëmbimin efikas të oksigjenit.

Stimujt nga dorëzimi

Vetë procesi i lindjes, qoftë përmes lindjes natyrale vaginale ose prerjes cezariane, ofron një sërë stimujsh që mund të shkaktojnë të qarë:

Ndryshimet e temperaturës: Ekspozimi i papritur ndaj një mjedisi të jashtëm më të freskët mund të tronditë sistemin e foshnjës, duke shkaktuar një të qarë ndërsa trupi i tyre përshtatet.

Ndjesitë fizike: Kontakti me ajrin, prekjen dhe gravitetin krijon një kaskadë ndjesish të reja për foshnjën pas mjedisit të mbyllur dhe të ngrohtë të mitrës.

Trajtimi nga stafi mjekësor: Procedurat rutinë pas lindjes, si thithja e rrugëve të frymëmarrjes ose shtrëngimi i kordonit të kërthizës mund të shkaktojnë siklet, duke çuar në të qara.

Aspektet psikologjike dhe emocionale

Që në fillim, e qara është mjeti kryesor i komunikimit për një të porsalindur. E qara e parë siguron stafin mjekësor dhe prindërit se mushkëritë e foshnjës po punojnë mirë, duke krijuar një lidhje të menjëhershme emocionale. Kjo formë e hershme e komunikimit shtron bazën për aftësinë e mëvonshme të foshnjës për të shprehur urinë, parehatinë dhe nevoja të tjera.

Stresi dhe lehtësimi

Lindja është një proces sfidues dhe stresues për një fëmijë, që kërkon përshtatje të jashtëzakonshme fiziologjike. E qara pas lindjes mund të shërbejë si çlirim i stresit, një mënyrë që fëmija të përshtatet emocionalisht me ndryshimin e papritur dhe dërrmues në mjedis.

Perspektiva Mjekësore mbi Thirrjen e Parë

Vlerësimi i shëndetit të të porsalindurit

E qara e parë shërben si një tregues i rëndësishëm i shëndetit të përgjithshëm të foshnjës. Profesionistët mjekësorë shpesh kërkojnë një të qarë të fortë dhe të qëndrueshme, e cila sugjeron se sistemi i frymëmarrjes po funksionon mirë dhe foshnja ka ton të mirë të muskujve.

Rezultati APGAR

E qara e një të porsalinduri është pjesë e rezultatit APGAR, një mjet i shpejtë vlerësimi që përdoret për të vlerësuar gjendjen e një foshnjeje menjëherë pas lindjes. Ai mat pesë kritere: Pamja (ngjyra e lëkurës), Pulsi (rrahjet e zemrës), Grimaci (përgjigja reflekse), Aktiviteti (toni muskulor) dhe Frymëmarrja (përpjekja për frymëmarrje). Një klithmë e fortë ndikon pozitivisht në rezultatet e grimasave dhe frymëmarrjes, duke treguar se foshnja po përshtatet mirë me jetën jashtë mitrës.

Kushtet që ndikojnë në britmën e parë

Ndonjëherë, foshnjat nuk qajnë menjëherë për shkak të kushteve specifike mjekësore. Kjo mund të jetë për shkak të parakohshmërisë, vështirësisë në pastrimin e lëngjeve të mushkërive ose komplikimeve të lindjes që kërkojnë ndërhyrje mjekësore. Në raste të tilla, mungesa e një klithjeje nuk tregon domosdoshmërisht probleme shëndetësore afatgjata.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...