18/07/2024

Lartmotivi i Vaso Pashës “E mos braktisni jo, kishë e xhamia, veç e para fe për shqiptarin të jetë shqiptaria!”

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Vaso Pashë Shkodrani, guvernator i Libanit, një njëri i ditur që kishtë bërë karierë të madhe. Ai nuk ka mundur ta bëjë atë karierë nese nuk do të kishte pasur fermanin e sulltanit. Pra me ferman të sulltanit ky ka bërë gjithë atë karierë. Ishte njeri i ditur, se Perandoria osmane ishte e madhe i japte fuçi të diturve dhe ishte njera nga shtetet që vlersohej.

Poezia e tijë është brilante dhe kam përshtypjen që komunizmi e ka keqëpërdorë. Nuk është kërkuarë që shqiptarët të mos jenë religjioz.

Prej të gjithave, religjioni ka një impakt social. Nëse shohim anën humane, nëse vetëm këtë pjese e vlerësojmë, ia vlenë që të respektohet feja, minimumi. Nuk ishte aludim i Pashko Vases braktisja e fesë, por ishte qellim i komunizmit pastaj. Në kohën e Enver Hoxhës ndodhi gjama.

Kjo thënie është interpretuar gabimishtë. Vaso Pasha, kishtë për qellim të ketë me shumë unitet në mesh shqiptarëve. Shqiptarizma t’i bashkojë, siç i ka bashkuarë.

 

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...