25/06/2024

NASA përgatitet për përpjekjen e dytë për të lëshuar raketën e Hënës Artemis

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Inxhinierët kanë rishikuar afatin kohor të karburantit për raketën gjigante të hënës Artemis të NASA-s për të zgjidhur problemin e ftohjes së motorit që prishi një nisje të hënën. Menaxherët e agjencisë shpresojnë se do të hapin rrugën për shpërthim të shtunën në një fluturim provë të papilotuar të shumëpritur.

I pyetur në lidhje me nivelin e tij të besimit që shkon në përpjekjen e ardhshme të nisjes, menaxheri i misionit Mike Sarafin tha të enjten se raketa e Sistemit të Nisjes Hapësinore, përforcuesi më i fuqishëm që NASA dhe kontraktorët e saj kanë ndërtuar ndonjëherë, ka 489 kritere për nisjen që duhen përmbushur për të lejuar ngritjen.

“Ne kemi një mori gjërash që mund të na bëjnë të mos largohemi në asnjë ditë të caktuar,” u tha ai gazetarëve në një konferencë shtypi të enjten në mbrëmje. “Nuk ka asnjë garanci se do të largohemi (të shtunën). Por ne do të paraqitemi, do të përpiqemi dhe do ta japim më të mirën.”

Sarafin dhe pjesa tjetër e Ekipit të Menaxhimit të Misionit të NASA-s (MMT) u takuan të enjten për të shqyrtuar çështjen e ftohjes së motorit, një montim të shkyçjes së shpejtë të valvulës së ventilimit, për të punuar për të shtrënguar një vulë tjetër ku linjat e hidrogjenit të lëngshëm ushqejnë shtytësin në sistemin e shtytjes së raketës dhe një çarje në izolimin me spërkatje të fazës bazë.

MMT arriti në përfundimin se inxhinierët kishin zhvilluar një “arsyetim fluturimi” të fortë në të gjitha rastet dhe se shtytja përpara për të nisur shtoi vetëm një nivel shumë të vogël rreziku shtesë.

Dhe kështu, pas një rishikimi të detajuar dhe një parashikimi që kërkon një shans 60% për mot të favorshëm, MMT miratoi planet për të filluar pompimin e 750,000 gallonave të oksigjenit kriogjenik dhe karburantit hidrogjen në dy fazat e raketës SLS rreth orës 6 të mëngjesit të së shtunës EDT, duke vendosur skena për shpërthim në orën 14:17, hapja e një dritareje dy-orëshe.

Problemi me konfirmimin e një prej katër motorëve RS-25 të fazës kryesore ishte ftohur ose kushtëzuar mjaftueshëm ndaj temperaturave ultra të ulëta të hidrogjenit të lëngshëm gjatë procesit të karburantit, së bashku me dy pajisje hidrogjeni që rrjedhin, izolimin e plasaritur dhe motin e stuhishëm, të kombinuara për të detyruar një pastrim të lëshimit të hënën.

Problemi i izolimit, me gjasë i shkaktuar nga streset termike, mund të rezultojë në rënien e një pjese në një moment gjatë nisjes, por një analizë tregon se gjasat që ajo të shkaktojë ndonjë dëm të rëndësishëm janë kaq të largëta, nuk është e nevojshme riparimi.

Sjellja e valvulës së ventilimit kuptohet dhe nuk konsiderohet si problem, dhe inxhinierët gjetën dhe shtrënguan një komponent të lirshëm që mund të jetë përgjegjës për rrjedhjen e zbuluar pranë kërthizës në bazën e raketës.
Çështja e ftohjes së motorit kërkonte analiza më të hollësishme.

John Honeycutt dhe inxhinieri kryesor i raketës SLS, John Blevins, thanë se një rishikim i të dhënave nga sensorë të shumtë konfirmoi se të katër motorët e epokës së anijes ishin ftohur siç duhet pavarësisht nga një sensor i temperaturës në motorin nr. 3 që tregonte se ishte duke mos u ftohur mjaftueshëm.

Kondicionimi termik kërkohet për të siguruar që kushinetat në turbopompat e fuqishme të motorit të mbeten brenda tolerancave të ngushta të funksionimit kur ato rrotullohen papritur për të tërhequr lëndë shtytëse ultra të ftohtë dhe për t’i drejtuar në dhomën e djegies duke filluar rreth gjashtë sekonda përpara ngritjes.

Kondicionimi bëhet duke kaluar shtytësin përmes pompave të karburantit me presion të ulët dhe të lartë të një motori, një procedurë e njohur si “gjakderdhja e fillimit” që qarkullon hidrogjen të lëngshëm të ftohtë nëpër linja. Në këtë proces, shtytësi i lëngshëm detyron ose “gjakderdh” linjat e hidrogjenit më të ngrohtë, disa prej të cilëve mund të jenë kthyer në gaz.

Gjatë përpjekjes së lëshimit të së hënës, tre nga motorët pothuajse arritën objektivin minus 420 gradë në anën e hidrogjenit, por motori nr. 3 nuk arriti të kapërcejë rreth minus 380 gradë. Inxhinierët dyshojnë për një sensor të gabuar të temperaturës sepse matje të tjera tregojnë ftohje të mirë.
“Ne e dimë se kishim një sensor të keq,” tha Honeycutt. “Që atëherë, ne kemi pasur kohë të kthehemi dhe të shikojmë të dhënat dhe të krahasojmë shumë burime të dhënash dhe të bëjmë disa analiza të pavarura që konfirmojnë se është një sensor i keq dhe ne po marrim shtytës me cilësi të mirë përmes motorëve.”

Duke shtuar pak diferencë, inxhinierët rishikuan afatin kohor të karburantit për përpjekjen e dytë të lëshimit dhe do të fillojë rrjedhjen e nisjes së hidrogjenit më herët se sa ishte planifikuar fillimisht, duke i lënë më shumë kohë shtytësit për të ftohur pajisjen.
Më vonë gjatë numërimit mbrapsht, rezervuari i hidrogjenit do të jetë nën presion në nivelet e fluturimit për një provë të shpejtë, duke detyruar më shumë hidrogjen nëpër linja për të ndihmuar procesin e ftohjes.

Procedura të ngjashme u përdorën para fillimit të testimit të motorit në fazën kryesore vitin e kaluar dhe nuk pati probleme. Blevins tha se sensori i dyshuar nuk monitorohet nga softueri i kontrollit të fluturimit dhe se thjesht do të injorohej gjatë provës së nisjes të së shtunës.

“Ne nuk kemi nevojë për këtë sensor për të fluturuar,” tha Blevins. “Ajo që ne po përpiqemi të bëjmë është të sigurohemi që të kemi lëng të ftohtë (që rrjedh nëpër motor) për një kohë të caktuar … për të konstatuar se pjesa tjetër e harduerit është e ftohtë.”

Ai tha se “nuk ka dyshim se kemi rrjedhë të mirë përmes atij motori.”

Nëse nuk shfaqen probleme të tjera dhe moti bashkëpunon, numërimi mbrapsht më në fund duhet të arrijë në zero të shtunën, duke nisur një spektakël tronditës të tokës, i pakrahasueshëm që kur raketat legjendare të hënës Saturn 5 të NASA-s nxitën astronautët e Apollos në Hënë pesë dekada më parë.

Duke gjeneruar 8.8 milionë paund shtytje në ngritjen nga dy përforcues me rrip dhe katër motorë të epokës së anijes — 15 për qind më shumë se Saturn 5 — raketa SLS është më e fuqishmja e ndërtuar ndonjëherë nga NASA dhe kontraktorët e saj.

Pas një ngjitjeje tetë-minutëshe në një orbitë fillestare eliptike, faza kryesore do të bjerë larg dhe faza e sipërme SLS do të shtyjë kapsulën Orion pa ekuipazh dhe modulin e saj të shërbimit të furnizuar nga Agjencia Evropiane e Hapësirës në një trajektore për një fluturim të afërt hënor më 8 shtator.

Motori i modulit të shërbimit do ta vendosë anijen në një orbitë të largët rreth hënës dhe do ta sjellë atë përsëri në Tokë për t’u hedhur në Oqeanin Paqësor në perëndim të San Diegos më 11 tetor rreth orës 14:10.
Qëllimet kryesore të fluturimit janë verifikimi i performancës së raketës SLS dhe vendosja e anijes kozmike Orion në hapat e saj në hapësirën e thellë. Prioriteti kryesor është testimi i mburojës së saj të nxehtësisë, e cila duhet të durojë temperaturat e rihyrjes deri në 5,000 gradë Fahrenheit gjatë zhytjes me shpejtësi të lartë të kapsulës përsëri në Tokë.

Nëse fluturimi i Artemis 1 shkon mirë, NASA planifikon të nisë katër astronautë në një fluturim rreth hënës në vitin 2024, e ndjekur nga një ulje pranë polit jugor të hënës në periudhën kohore 2025-26 kur gruaja e parë dhe burri tjetër do të shkelin. në sipërfaqe.

NASA planifikon fluturime vjetore në sipërfaqen hënore dhe vizita në një stacion të vogël hapësinor në orbitë rreth hënës për të kryer eksplorime afatgjatë dhe për të testuar pajisjen dhe procedurat që do të nevojiten për fluturimet eventuale në Mars.

Ndërsa asnjë fluturim i tillë drejt planetit të kuq nuk është as në tabelën e vizatimit në këtë pikë, NASA e sheh hënën si një hap të parë kritik drejt arritjes së këtij qëllimi me rreze të gjatë.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...