24/04/2024

Sinani: Raporti i BE-së konfirmon se Serbia po i shkel të drejtat e shqiptarëve në Luginë

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Raporti i Progresit i Komisionit Evropian vazhdon ta kritikojë Serbinë për shkeljen e të drejtave të njeriut në Luginën e Preshevës. Në raport përmenden pasivizimi i adresave të shqiptarëve. Mungesa e librave shqip, integrimi i shqiptarëve në institucionet shtetërore si dhe mungese lirive të medieve.

Pas këtij raporti, ka reaguar ish-kryetarja e Preshevës, dhe njëherësh këshilltarja e kryeministrit Albin Kurti, Ardita Sinani.

“Raporti i Bashkimit Evropian për Serbinë për vitin 2023 përforcon edhe më shumë konkluzionet e të gjitha raporteve paraprake të institucioneve ndërkombëtare. Se Serbia vazhdon të shënoj regres në shumë fusha e mes tjerash me theks të veçantë shkeljes së të drejtave të pakicave në përgjithësi, e pakicës shqiptare në veçanti”, thotë ajo.

Sipas Sinanit, Bashkimi Evropian dhe të gjitha qendrat e vendosjes ndërkombëtare tash e sa vite në raportet e tyre këshillojnë përmirësimin e saj në shumë fusha, e ky raport evidenton atë që ky shtet nuk ka shënuar asnjë hap përpara.

“Shqiptarët në Serbi e veçanërisht në Luginë të Preshevës në mënyrë konsistente po përballen me diskriminim të vazhdueshëm shtetëror në të gjitha sferat e jetës”, thotë ajo.

Ish-kryetarja e Preshevës, pëmendn disa nga pikat e Raportit të BE-së për Serbinë.

Raporti evidenton nevojën e domosdoshme për trajtimin konform konventave evropiane të pakicave kombëtare, nevojën për sigurimin e teksteve në gjuhën shqipe e shumë fusha tjera.

“Sipas këtij raporti, Serbia ngulfat lirinë e shprehjes për pakicën shqiptare si dhe mungesën e integrimit të shqiptarëve në institucionet publike e shtetërore. Pasivizimi i adresave të shqiptarëve që jetojnë në Serbi është një brengë e Bashkimit Evropian që nënvizohet në këtë raport. Gjuha e urrejtjes së zyrtarëve të lartë shtetëror serb dhe retorika diskriminuese është po ashtu një element që raporti i BE i jep theks shqetësues”, shkruan Sinani.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...