15/06/2024

Sulmet ndaj xhamive në Qipron greke në rritje

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Numri i sulmeve ndaj xhamive në administratën greke qipriote është rritur rrënjësisht, sipas një zyrtari të Republikës Turke të Qipros Veriore (TNRC).

Duke folur për Anadolu, Ibrahim Benter, menaxher i përgjithshëm i Administratës së Fondacioneve të Qipros (EVKAF), vlerësoi sulmet e fundit kundër xhamive në rajon.

“Sulmet janë shtuar vitet e fundit dhe paraqesin rrezik,” tha Benter, duke e përshkruar një incident të shtunën e kaluar si “shumë serioz” sepse sulmuesi tentoi të digjte xhaminë duke përdorur një substancë të ndezshme.

Duke vënë në dukje se një tragjedi e madhe u shmang për shkak se xhamia ishte bosh në atë kohë, ai u bëri thirrje autoriteteve të marrin masa kundër sulmeve ndaj xhamive dhe objekteve turko-islamike në qytetet e administratës greke qipriote.

Benter vuri në dukje se ka shumë kisha në TRNC dhe se në 452 vitet që nga pushtimi osman i Qipros, nuk ka pasur asnjë sulm ndaj tyre në të gjithë ishullin, nga turqit.

Tolerimi nga administrata greke qipriote

Duke iu referuar sulmeve të shumta kundër xhamive dhe monumenteve historike në administratën greke qipriote në vitet e fundit, Benter tha se “nuk jemi informuar për arrestimin ose ndëshkimin e sulmuesve deri më sot”.

“Administrata në jug i toleron sulmet. Kjo tolerancë e administratës rrit guximin e sulmuesve dhe krijon ndjenjën se nuk ka rrezik për të sulmuar faltoret e shenjta.

“Nëse sulmuesit e dinë se do të ndëshkohen rëndë, do të ishte e ndaluar nëse ata (autoritetet) të vendosnin dënime të rënda për sulme të tilla,” shtoi ai.

Benter theksoi se sulmet ndaj objekteve të kultit dhe monumenteve historike janë krime dhe këto sulme, të kryera shpesh me lëndë djegëse, përbëjnë një rrezik të madh për njerëzit që ndodhen në ato vende.

Duke vënë në dukje se Perandoria Osmane nuk ndërhyri në fetë e grekëve, armenëve, maronitëve dhe pakicave të tjera pasi pushtoi Qipron në 1571, ai vuri në dukje se administrata osmane tregoi tolerancë ndaj jomuslimanëve dhe njohu të drejtën e tyre për pronë private.

Përveç kësaj, ai vuri në dukje se sulmet në vendet e shenjta dëmtojnë paqen ndërkomunale.

Mbi 20 sulme në xhami në 10 vitet e fundit

Sipas të dhënave të EVKAF dhe Ministrisë së Jashtme të TRNC-së, më shumë se 20 sulme në xhami janë kryer në 10 vitet e fundit në qytetet e kontrolluara nga administrata greke qipriote.

Nga viti 2012 deri në vitin 2023, ka pasur pesë sulme, përfshirë zjarrvënie, në xhaminë Koprulu Haci Ibrahim Aga në qytetin e Limasolit, ku u hodhën kokteje molotov të shtunën e kaluar. Tre nga sulmet u kryen në tre vitet e fundit.

Ka pasur dy sulme dhe tentativa për zjarrvënie në një xhami të vendosur në fshatin Denya në administratën greke qipriote në 10 vitet e fundit. Xhamia Denya u sulmua në vitin 2013 ndërsa po restaurohej me financimin e Programit të Zhvillimit të OKB-së. E njëjta xhami ishte në shënjestër në vitin 2016 kur në të u hodhën tre kokteje molotov.

Gurët e varreve u shkatërruan gjithashtu në varrezat osmane/turke në qytetin e Larnakës dhe aty u hodhën mbeturina.

Sulmuesit hodhën kokteje molotov në oborrin e Xhamisë së Tuzlës në Larnaka në vitin 2020, varën një flamur bizantin në murin e xhamisë dhe shkruan slogane anti-islamike.

Në vitin 2021 u tentua të digjej Xhamia e Madhe e Larnakës. Në muret e xhamisë, e cila ndodhet në fshatin Yalovë, janë shkruar parulla anti-islame dhe është vizatuar flamuri grek.

Më parë këtë vit, autoritetet greke qipriote dhanë një licencë për ndërtimin e një taverne në kopshtin e xhamisë Hala Sultan Teqe. Për shkak të ndërhyrjes së Kryesisë së RTVK-së dhe reagimeve të popullit, grekët hoqën dorë nga kjo nismë dhe e kthyen lejen e tavernës në një licencë kafeneje. /mesazhi

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...