25/06/2024

Tre simptoma të bllokimit të arterieve

të fundit...

- Advertisement -spot_img

Është shumë e rëndësishme të kujdeseni për shëndetin e zemrës, sepse sëmundjet kardiovaskulare janë një nga shkaqet kryesore të vdekjeve në botë, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Mjeku Ian Smith dhe kirurgu kardiovaskular, Jonathan Yang, kanë zbërthyer disa nga shenjat paralajmëruese më të zakonshme të arterieve të bllokuara në faza të ndryshme të procesit.

Presion dhe dhimbje në gjoks

Dhimbja e fortë në gjoks është një shenjë e qartë e një ataku në zemër, por edhe dhimbja dhe presioni i lehtë mund të jenë një shenjë paralajmëruese serioze. “Shenja klasike e sëmundjes së arterieve koronare është dhimbja në gjoks si presioni në mes të gjoksit ose pak në të majtë, veçanërisht kur jeni aktiv”, thotë Yang.

Por ai shton se dhimbja e shkaktuar nga arteriet e bllokuara mund të shfaqet në disa vende të tjera, duke përfshirë poshtë krahut (më shpesh në krahun e majtë) dhe në qafë ku ndodhet arteria

Frymëmarrje, rrahje të shpejta të zemrës

Vështirësia në frymëmarrje gjatë stërvitjes ose gulçimi në pushim mund të jetë gjithashtu një shenjë e arterieve të bllokuara, thonë mjekët.

Mungesa e oksigjenit të mjaftueshëm mund të çojë gjithashtu në një ritëm jonormal të zemrës, i cili nga ana tjetër mund të shkaktojë që zemra të rrahë më shpejt. Këto simptoma mund të jenë gjithashtu rezultat i një spazme të arteries koronare, e cila ndodh kur një arterie në zemër shtrydhet dhe mbyllet. Arteriet e bllokuara gjithashtu mund të shkaktojnë këto ngjarje.

Marramendje, të përziera dhe ndjesi shpimi gjilpërash në këmbë dhe krahë

Simptoma të tilla si marramendja dhe vjellja mund të jenë gjithashtu tregues të sëmundjeve të zemrës, megjithëse gratë i përjetojnë ato më shpesh sesa burrat. Marramendja mund të ndodhë si pasojë e uljes së qarkullimit të gjakut.

“Për shkak të llojit të mbaresave nervore brenda zemrës, arteriet e bllokuara mund të krijojnë ndjesi të paqarta, të përgjithësuara, jo vetëm dhimbje të veçanta në gjoks. Pacientët shpesh përshkruajnë presion, ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirje në anën e majtë të gjoksit, por edhe përgjatë qafës ose poshtë. secilin krah”, përfundoi Yang.

- Advertisement -spot_img

Me te lexuarat...

- Advertisement -spot_img

Lajmet tjera...